Tvarůžky

Alternativni zdroje energii, permakultura, ekologie atd..
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6935
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

6. 1. 2015, 6:09

tak jak to vypadá ??
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

6. 1. 2015, 6:52

Ještě nejsou,vypadá to tak na 70%,teď se mi už nechce hledat foťák ale zítra dám report :) .
Otázka je jak to bude chutnat ale "vůně" je zatím docela správná.
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

7. 1. 2015, 6:46

Trošku vyschly,neměl jsem čas tak jsem nekoupal... :) Zas jim musím dát trošku péče.
Asi pomalu začínám tušit jak na to,o víkendu zkusím založit novou várku a když se zadaří,mohly by dojít zaráz.
Přílohy
Fotografie0700.jpg
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6935
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

17. 1. 2015, 9:35

tak jak to dopadlo ??
Zdeněk Daněk
Příspěvky: 48
Registrován: 31. 5. 2009, 5:15
Bydliště: Kojetín
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2015, 9:45

Aby už z toho nebyl na prkně :lol:
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 3536
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2015, 9:45

odpoledne to zkontroluju a poreferuju :)
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

17. 1. 2015, 10:35

filla píše:odpoledne to zkontroluju a poreferuju :)
Si zapomněl... :D
Zítra budou sežrány ovšem konzistence je spíš strouhací.Ale dozrály,nezplesnivěly,voní a vypadají jak mají.Poslední dobou jsem se jim moc nevěnoval a asi proto vyschly.
Vyvodím z toho nějaké závěry a dám vědět ( po konzumaci pakliže se zachovám světu )... :)
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

23. 1. 2015, 7:29

Sežráno a závěr je:jde to,není to náročné a chutná to dobře.

Asi se ukázalo co to chce a vyplývá z toho že stěžejní jsou dvě věci:teplota a čistota.
Takže zkusím napsat jak na to (bez záruky).

Tedy vzít nízkotučný tvaroh na strouhání (dejme tomu 2 balení)1-2 pěkné tvarůžky (ani"syrové"ani"oslizlé"),špetku jedlé sody jak radí Max a sůl dle chuti.Já jsem nedával moc.
Potom je ideální to semlet (já jsem šťouchal vidličkou ale příště to pomelu).Dále vytvarovat tvarůžky,snažit se aby byly homogenní tedy z nich "vypleskat"vzduch a povrch možno zcelit slanou vodou(převařuju,asi zbytečně).
No a pak už jen dát zrát.Nejlíp na prkénko a zabalit pečícím papírem.Jednou za den až dva otočit a případně navlhčit slanou vodou.

V této fázi ale nastává hlavní problém a to je dodržení teploty.Sice se vlastně nic nestane když je jakákoli ale aby to pěkně zrálo je ideální 10-15 stupňů.
Když je menší,jde to pomalu a tvargle vysychají.
Problém je že zrovna těch 10- 15 je málokde,mě se podařilo chytit to chvíli venku.Nejlepší by byl sklep nebo předsíň kde je právě tahle teplota.
Anebo tzv."vinotéka" nebo mít jednu malou lednici jenom na to.

No a to je asi všechno lidičky... :D
Přílohy
Fotografie0741.jpg
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6935
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

24. 1. 2015, 9:31

No vypadaj parádně , a pak že to nejde . uplně slintám , jedu koupit tvaroh :D
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

31. 1. 2015, 9:14

Tak dej vědět jak jsi uspěl... :)
Uživatelský avatar
picom
Příspěvky: 2093
Registrován: 11. 8. 2006, 2:07
Bydliště: Praha

31. 1. 2015, 9:36

Koupil jsem si olomoucké tvarůžky a nechal je týden uležet při pokojové teplotě ve sklenici.
Když jsem je včera konzumoval, tak chutnaly normálně, ale skoro vůbec nesmrděly.
Tam nevím kam ten svět spěje :(
Uživatelský avatar
packa
Příspěvky: 6935
Registrován: 7. 2. 2007, 6:42
Bydliště: Královehradecký kraj

31. 1. 2015, 10:26

to já jsem s výrobou ve stádiu sušení , už začínají žloutnout a voní krásně , huba mi vždycky lítá a jeden vždycky zařve , už ted jsou dobrý :D
Uživatelský avatar
PAKO.ll
Příspěvky: 1448
Registrován: 10. 2. 2012, 3:24
Bydliště: ŠKVOREC
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2015, 8:28

https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/10005 ... nejnovejsi" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
karelsklo
Příspěvky: 1512
Registrován: 19. 4. 2013, 8:35

27. 4. 2015, 6:00

Díval jsem se i když už je to delší doba.Jenom zapomněli zmínit že dávka soli je asi jen o ty 3% nižší než smrtelná... :D
A to mám slané rád.

Proto jsem se do toho pustil.Teď už je ale nedělám,objevil jsem "syreček" od Madety,ten je fajn a přesolený není.
Uživatelský avatar
drk222
Příspěvky: 389
Registrován: 15. 3. 2011, 11:02
Bydliště: Brno

15. 6. 2015, 12:54

Ohledně toho máčení a obracení. Ono se to nemáčí, ono se to oplachuje. Jde o to že když se to přežene tak to po tom zesklovatění zhnědne a to je špatně.. Oplachuje se to aby na povrchnu ten proces už nepokračoval a bylo dost času na dozrání ve středu. Taky dost záleží na teplotě. A mouchy k tomu rozhodně nepouštět :0)
Odpovědět

Zpět na „Sobestacnost - alternativní životní styl“