Ebay - Daň

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
chb
Příspěvky: 3802
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

28. 5. 2014, 7:37

cenu tam máš, připočteš poštovné (pokud objednáš ještě jednu sadu, tak za tu druhou je to nižší poštovné.
Celnice ti k tomu přidá 21% DPH (z celé částky včetně dopravy) a dle celního sazebníku nějaké procentíčko cla (2-6% netuším)
ale
kupuješ od někoho, kdo zatím prodal jen 106 položek
je u toho oddělovací deska - sice prý zdarma ale dle mého na houby, paralelní port je překonaný, raději jiné připojení na PC
pokud to jde, je lepší kupovat od většího prodejce, toho méně bolí to poslat znova, když se to ztratí
je lepší ze stejného důvodu to kupovat po dílech -
a po dílech to občas proklouzne celnici (neb prodejce na balík běžně píše nízkou částku a do zhruba 600,- se DPH a do 2500,- ? clo neplatí) a zapomene DPH připočítat

a také, co jsem hledal, tak drivery jdou v CZ koupit za shodnou cenu, nevím proč jen drivery
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
oscar
Příspěvky: 1191
Registrován: 2. 5. 2010, 8:50
Bydliště: Perníkovice

28. 5. 2014, 7:40

+ zhruba 200 za procleni
Peopas
Příspěvky: 21
Registrován: 4. 11. 2009, 8:40

28. 5. 2014, 1:27

Aha takze ta druha castka v te zalozce je postovne,kdyz si od neho koupim vic sad,chapu-li to dobre.Kdyz nejsem jeste registrovany tak nevidim hodnoceni prodejce ani kolik toho prodal?
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

28. 5. 2014, 1:42

Ahoj,
"Shipping and handling" je poštovné a balné. Tj. prodejci celkově zaplatíš za nákup tohoto jednoho setu 316,69 + 80 USD, tj. celkem 396,69.
"Each additional item" je cena poštovného a balného, která se přičte k poštovnému, když si od tohoto prodejce koupíš něco dalšího (za každou další položku). Např. ještě jeden tento set. Např. kdybys koupil 2 sety, tak by celkové poštovné a balné mělo stát 145 USD.

DPH se platí ze základu cena vlastního zboží (tj. v případě jednoho setu 316,69 USD) + poštovné (tj. v případě jednoho setu 80 USD) + inkasované clo. Clo se u obyčejných zásilek vyměřuje z vlastní hodnoty zboží, pokud to ale jde expresní službou (EMS), nebo kurýrní službou (Fedex, DHL, TNT, UPS, atd. ...), tak se tuším platí i z poštovného.
Clo se vyměřuje, pokud vlastní hodnota zboží v zásilce překročí 150 EUR. Přičemž co jsem si všiml, tak se inkasuje jen v případě, že za danou konkrétní položku v zásilce překročí určitou částku (vypadá to na 10 EUR, ale z Celní správy mi toto nikdo nebyl schopen vysvětlit a tvrdí, že nic takového neexistuje). Pro DPH je limit vlastní hodnoty 22 EUR. Tj. v případě této zásilky se bude vyměřovat oboje. Převodní korzy mezi měnami se požívají kurzy stanovené Celní správou na základě kurzů ČNB.
Výše zmíněné platí pro ČR, jak je to na Slovensku nevím, ale limit 150 EUR by měl platit v celé EU, a limit 22 EUR by měl být strop limitu v celé EU (tj. nikde by neměl být vyšší, ale někde může být i nižší - tuším že dolní hranice je 9 EUR).
Ještě musím upozornit, že nejsem expert na celní problematiku ani deklarant atd. Výše zmíněné je jen moje pozorování a co jsem si dříve vyhledal (mohlo dojít k drobným změnám).
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 3536
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

28. 5. 2014, 1:55

s tim limitem je to jeste trochu jinak, zalezi totiz na tom, jestli je prodejce/kupujici fyzicka osoba ci nikoliv, pokud se jedna o obchod mezi fyzickymi osobami, je limit vetsi (ted nevim z hlavy kolik, tusim 50), pokud je jedna ze stran pravnickou osobou/firmou, tak je to tech 22E
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

28. 5. 2014, 2:02

Peopas píše:Aha takze ta druha castka v te zalozce je postovne,kdyz si od neho koupim vic sad,chapu-li to dobre.Kdyz nejsem jeste registrovany tak nevidim hodnoceni prodejce ani kolik toho prodal?
Jestli je na to potřeba registrace (aby to bylo vidět) netuším. Já jsem a vidím, že prodal 2ks a na skladě zbývají 3. Hodnocení prodejce je 98,9% a to popravdě nic moc není. Já osobně jak má prodejce pod 99% tak se koukám na detaily od kupujících, za co dostal negativní hodnocení. Ale je fakt, že tento prodejce má za sebou teprve 106 transakcí, a když se podívám na detail tak vidím, že má jedno negativné hodnocení z 2. ledna 2014 za nedoručené zboží během 14 dnů. Navíc kupující tvrdí, že to bylo s dodávkou do stejného města (proto mu vadí, že to nedošlo do 14 dnů) a že s ním prodejce nekomunikoval (což je dost blbé).
U hodnocení je třeba dávat pozor na to, že je to krátkodobé hodnocení. Spíše to hodnotí průběh transakce (jestli došlo v pořádku to, co mělo, jak byl prodejce vstřícný, atd.). Tj. jestli se to celé někomu po 3 měsících provozu rozpadne, nebo se tam obecně vyskytne nějaká porucha, se už z hodnocení nedozvíme. Na Číňany jsem tu už nadával http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=78&t=14092" onclick="window.open(this.href);return false; takže se opakovat nebudu. Navíc s negativním názorem na čínské motory jsem se setkal už z několika zdrojů (byly to běžné elektromotory, ale pro krokové to bude asi taky platit). U driverů tam nevidím, kolik to zvládá pulsů za sekundu (je ale fakt, že jsem to přelétl jen zběžně), což je taky důležité. Stejně tak kolik kroků na otočku to zvládne.

Nechci prudit ani nikoho na nic navádět, ale nebylo by lepší si to koupit u někoho tady? Je fakt, že to vyjde dráž, ale bude na to záruka 2 roky a dostatečně popsané parametry ...
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

28. 5. 2014, 2:07

filla píše:s tim limitem je to jeste trochu jinak, zalezi totiz na tom, jestli je prodejce/kupujici fyzicka osoba ci nikoliv, pokud se jedna o obchod mezi fyzickymi osobami, je limit vetsi (ted nevim z hlavy kolik, tusim 50), pokud je jedna ze stran pravnickou osobou/firmou, tak je to tech 22E
To je možné, ale tady to nejspíše vezmou těch 22EUR, protože je to z eBay. Nevím, jak by se dalo doložit, že je prodejce fyzická osoba, a u této zásilky je to stejně jedno.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Uživatelský avatar
filla
Příspěvky: 3536
Registrován: 1. 12. 2013, 12:55
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

28. 5. 2014, 2:51

aleshonsa píše:Nevím, jak by se dalo doložit, že je prodejce fyzická osoba, a u této zásilky je to stejně jedno.
pozna se to podle odesilatele
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
nexus06
Příspěvky: 75
Registrován: 25. 1. 2009, 8:06
Bydliště: praha

28. 5. 2014, 5:17

Pánové nevymejšlejte blbosti, je to naaprosto jednoduché. Za chvíli tady někdo vytáhne, limity pro dovoz vlastního majetku.
Z ebay nakupuju často a nehledejte v tom žádnou vědu.
DPH a clo fyzická osoba platí jen v případě třetích zemí, což jsou země mimo EU. Takže se občas vyplatí si zboží vzít z Anglie i když je dražší. Když to spočítáte, je to levnější.
pro fyzickou osobu je to takhle

do 22 EURO **** 0% DPH + 0% clo
do 150 EURO **** 21% DPH + 0% clo
nad 150 EURO **** 21% DPH + clo

Pokud to přiznáte jako podnikatel, je tam DPH vždy a clo podle sazebníku. Zase mi jako plátci DPH vrátí DPH, takže mě to netrápí.

Pokud se vám zásilka dostane do celního řízení, musíte prokázat její hodnotu a tu prokážete jednoduše. Výtisknete si platbu Paypal, případně výpis z účtu. Nic ověřovat nemusíte. Buď zplnomocníte pro vyřízení poštu, která to za poplatek vyřídí a nebo si dojdete v Praze na poštu 120 ( je na Smíchově) a vyřídíte si to osobně. Tam si uděláte kolečko po poschodích. Nejdřív na poštu pro papíry, pokud je nemáte, pak k celníkům, dodáte dokumenty. Na základě dokladů co přinesete Vám doměří DPH a dle celního sazebníku clo (většinou zanedbatelná položka) a nebo vás osvobodí. Pokud ne, dojdete si na pokladnu, tam to zaplatíte, vrátíte se k celníkům. Ti vám vystaví doklady, že máte vše zaplaceno a pak hurá do dalšího patra na poštu. Doporučuju nenaštvat celníka, protože zákon mu umožnňuje po Vás chtít jakýkoliv doklad, který chce. Talže pokud ho naštvete a on po Vás bude chtít očkovací průkaz, má na to ze zákona právo a dá Vám to sežrat. Má to jen dva háčky.

1. Výši DPH vám vyměří z částky hodnota zboží+cena přepravy. Neuhádáte to. Je naprosto fuk, že doprava je z 99% poskytována mimo území EU. Clo vám vypočítají z ceny zboží, ale to je opravdu většinou zanedbatelná položka dost často i nulová.

2. No a pak Vás trefí u přepážky na poště. Tam zaplatíte 96,- Kč i v případě, že Vás osvobodí od celního řízení. S úsměvem Vám podají papír, jak na to mají nárok podle nějaké Unie pošt. Jakmile to spadne do celního řízení, poště zaplatíte v každém případě. Takže půjdete zaplatit ještě tohle.

Nikdo neřeší, zda je prodejce fyzická či právnická osoba. To se nákupů z ebay a jiných serverů fakt netýká.
Jo a bacha, byl jsem docela překvapenej, když jsem jednou absolutně netušil co tam mají za balík a která položka to je. Celník naprosto přesně věděl co je to za položku a i kolik jsem za ni zaplatil. Věděl i že jsem k tomu doplácel poštovné ještě (což byla ve své době čínská finta, prodat vám to a pak si suše napsat ještě zvlášť o poštovné). On měl u sebe info z mého Paypalu kolik jsem za to dal. Jsem se ho zeptal, jak je možné, že on má k dispozici můj Paypal. Jen se usmál. Takže bych raděj nějaké falšování dokumentů moc neriskoval. Velký bratr je prostě rychlej a strká ten svůj zvědavej čumák všude.

V poslední době se na ebay objevilo u amíků dost často, že se cena skládá z ceny zboží + dopravy + dovozní poplatky. Když jsem to počítal, je to v podstatě to samé, co by člověk musel zaplatit v celním řízení. Nejspíš využívají služeb nějakého celního deklaranta, který to vyřídí a vy zaplatíte vše při objednání a dojde to už rovnou proclené. Jen netuším, jak je to řešeno potom dál, pokud bych si český FÚ jako firma žádal o vratku DPH s nějakýma americkejma papírama. Zatím jsem nenašel odvahu to využít.

brr to jsem se zase rozkecal
z.j
Příspěvky: 128
Registrován: 11. 8. 2011, 12:33
Bydliště: Št. (SK)

28. 5. 2014, 9:20

nexus06 píše:Výši DPH vám vyměří z částky hodnota zboží+cena přepravy. Neuhádáte to. Je naprosto fuk, že doprava je z 99% poskytována mimo území EU.
Nejde o uhádanie niečoho. Do základu pre výpočet colného dlhu sa započíta aj cena prepravy (poštovné), ale aj iné poplatky napr. poistné, atď.
pitíčko
Příspěvky: 234
Registrován: 27. 4. 2014, 9:17
Bydliště: Zbečno

24. 6. 2014, 7:00

Čína okopíruje vše...i rychlost dodání České pošty...
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“