500W Atas FT4C52R na měniči Danfoss FC-301

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Selic
Příspěvky: 653
Registrován: 17. 2. 2010, 1:58
Bydliště: Novopacko

18. 12. 2014, 5:00

Přesně tak jsem si myslel že to funguje. Ještě jeden dotaz. Napětí se postupně s frekvencí zvedá až při frekvenci 400Hz dosáhne cca 230V. Ve škole jsme se ale učili, že napětí se zvedá cca do 50Hz, poté je již rovno nominálnímu napětí. Dívám se, že to tak ale nikdo nepoužíváte. Že se vám napětí mení lineárně a nominální hodnoty dosáhn až pro těch 400Hz. To potom nemáte v oblastech řekněme kolem 50-100Hz tak velký kroutící moment. Je to tak ?
To je právě ta tzv. U/f = konst. charakteristika. Pro běžné asynchronní motory se udává právě na 50Hz, kdy jsou připojeny na síť.
Výkon udaný na štítku fr. měniče je pro standardní asynchronní motor 400V 50Hz. Pokud tam připojíš rychloběžný motor nemusí na to měnič stačit. Proto se měnič kupuje vždy podle proudu motoru a požadovaného přetížení.
Pokud chceš jet na nižší frekvenci, tak musíš zachovat konstatní poměr U/f, což je právě to to máš na grafu. Pokud tam pustíš vyšší napětí, tak motor odebere vyšší proud protože mu to dovolí indukčnost vinutí a vybaví se nadproudová ochrana v měniči.
Pokud chceš jet na vyšší frekvenci, tak za:
1) ti to nedovolí napájecí napětí - měnič prostě nemůže pustit do výstupu vyšší napětí než má ze sítě.
2) bys překročil dovolené napěťové namáhání vinutí motoru a došlo by k průrazu
U malých motorů se v oblasti nízkých kmitočtů napětí o něco zvyšuje, protože malé motory mají velký odpor vinutí.

U ATASe a servomotorů a podobných rychloběžných věcí se udává jmenovité napětí při vyšší frekvenci, třeba 100Hz, 300Hz a 400Hz. A do měniče se do parametrů musí opsat obě dvě hodnoty najednou - jak frekvence, tak proud.
U ATASe je právě zrada v tom, že má malý odpor vinutí - řádově ohmy místo desítek ohmů u malého motoru na 50Hz na který je měnič přednastaven.
Proto je potřeba správně zadat štítkové hodnoty motoru (v datasheetu chybí proud a účinník) a pak spustit oměření motoru (u Danfossu AMA, většinou stačí s par 2, kde se změří pouze odpor statotoru a přívodního kabelu). Potom už motor běží hladce.

Rampa 0,01s je nesmyslná. Rozumné je dát 3s rozběh a 5s doběh. Je to čas, za který se motor rozjede na zadanou nominální frekvenci. Tj. když zadáš 3s, tak na 200Hz se dostane za 1,5s.
Elektrikář, mechaniku dělám jen z donucení a jako hobby.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“