CLOUD CAD/CAM

CAD software, shareware, freeware
Mex
Příspěvky: 10287
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

14. 4. 2015, 10:03

Tady se dává rovnítko mezi cloudové řešení a pronájem aplikací. Ale ono to nemusí být totéž, a i pronájem aplikace se dá udělat (a taky se dělá) i při lokální instalaci, prostě program funguje jen při periodickém placení výpalného.

Myslím, že zde, stejně jako v mnoha jiných oblastech (např. manželství) je hlavně třeba předem rozumně zvážit, co čeho lezu. Samotné cloudové řešení nemusí být nebezpečné v případě, kdy mám možnost vyexportovat data v nějakém přenositelném formátu. To může být důležitější, než samotné vlastnictví aplikace, protože i když aplikaci budu vlastnit a firma to položí, tak v mnoha odvětvích lidské činnosti stejně budu muset přejít na něco jiného, protože stará aplikace už nebude moct reagovat na nové požadavky a změny.

U hobíka to nemusí až tak vadit, ale u nějaké větší firmy si (předpokládám) nikdo netroufne dlouhodobě provozovat nějakou důležitou aplikaci na již mrtvém a nepodporovaném systému.

A naopak to cloudové řešení může být teoreticky i výhodné pro obě strany. Zákazník (možná) může zaplatit i méně, a dodavatel zase ví, že má zajištěn trvalý přísun peněz a může líp plánovat.

O šmírování velkým bratrem CIA, NSA, FSB atd. bych se asi bál v případě, kdy budu navrhovat fabriku na obohacování uranu pro Teherán. Ale jinak je to spíš jen nepodložená paranoia. Nakonec kdyby tvůrce SW moc chtěl, tak ta data zákazníka dokáže vyloupak i jinak, stačí mít např. nuceně povolený trvalý kontakt na licenční servery a podobně.
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 2587
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

14. 4. 2015, 9:04

Mex píše: O šmírování velkým bratrem CIA, NSA, FSB atd. bych se asi bál v případě, kdy budu navrhovat fabriku na obohacování uranu pro Teherán. Ale jinak je to spíš jen nepodložená paranoia.
Budu rad, kdyz ti ten optimismus vydrzi ... (napr. Airbus vs. Boeing neni zrovna obohacovani uranu :-) )
Smiruji te porad, jenom v okamziku, kdy se stanes nejak zajimavy - obratem, inovaci az patentem, zvysenou konkurenceschopnosti na tebe trosku vic zameri "focus".
A pokud to provedou spravne , ani nepoznas, odkud prisel uder. Neni nebezpecna ani tak kradez dat jako spise jejich drobna zmena :-) a trajektorie se nenavratne zmeni .... pricemz trajektorii nemyslim zrovna tu fyzikalni ale tu virtualni - trebas "byznysovou".
Trebas takova drobna zmena v DWH datech (na datamining ted prisahaji vsichni progresivni) muze udelat divy ...
Attila
Příspěvky: 33
Registrován: 15. 12. 2012, 6:29

15. 4. 2015, 7:21

díky za názory , je vidět , že skepticismus ohledně cloudu je všudypřítomný . :)
lapa
medaile za lepsi forum
Příspěvky: 2587
Registrován: 6. 5. 2009, 7:18
Bydliště: Praha

15. 4. 2015, 10:32

Attila píše:díky za názory , je vidět , že skepticismus ohledně cloudu je všudypřítomný . :)
Mozna bych nerekl skepticismus, ale uvazovani i o tom, o cem se (v zajmu byznysu) nemluvi.
Ale jak tady kdysi na foru nekdo rikal, je to volba kazdeho soudruha - pokud nerozhoduje i za mne ...
Odpovědět

Zpět na „CAD“