Jakou vybrat frézku na kov

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

3. 9. 2017, 3:35

Je pravda, že k Deckel FP1 existuje spoustu příslušenství, jaké k nástrojařským frézkám TOS nikdy nebylo (úhlová frézovací hlava, přístroj na šroubovice, atd.), nicméně ceny alespoň na eBay.de (jaká je obecně dostupnost u nás nevím, ale asi to žádná sláva nebude) jsou kolikrát řádu tisíce EUR. Podobně je to s náhradními díly.
Další věc je, že nástrojařské frézky se obecně hodně špatně shání. Hlavně ty malé. V podstatě jediné, co se relativně pravidelně objevuje (pár krát do roka) je FN22, ale i tam počítej s cenou 50 000,- a více. Sehnat Deckel FP1 bude problém. Stejně tak ruskou 675P nebo 676P, nebo za rozumnou cenu FN20 (v Po se jedna objevila za 50 000,- a hned byla pryč) nebo FN25. Z toho důvodu uvaž, jestli by pro tebe nebyla vhodnější F1S (těch je ale taky hodně málo, ale když už jsou tak nejsou drahé), příp. FA2 (svislé provedení FA2V a univerzální FA2U). Ta se dá sehnat klidně kolem 20 000,- a je to celkem výkonný stroj. Popřípadě pak korejskou kopii FA2 (označení nevím, ale je až na pár detailů je stejná jako FA2). Nějakou podobnou malou konsolovou frézku dělal i maďarský Strigon, nebo pak ruská 6P80.
Obecně lepší je kupovat stroje, co se u nás hodně používali. Na ty máš největší šanci sehnat příslušenství nebo díly (třeba i za cenu koupi druhého stroje jen na součástky). Co jsou tady Deckel FP1 tak to jsou snad většinou stroje, co se sem dostaly za protektorátu, popř. z předválečného vybavení provozů. Ty už toho mají hodně za sebou. To taková FN22 je alespoň otázka 50. let (výrobně, koncepčně je to ještě předválečný stroj).
Hlavně bych dbal, aby k frézce byla svislá frézovací hlava (špatně se shání i k FA3, ke které je jedna z nejlepších dostupností příslušenství a dílů) a jestli má frézka možnost horizontálního frézování tak alespoň jedno opěrné ložisko (protože když se sežene dodatečně, tak v podstatě vždy nepasuje a musí se upravit). Ideální je, aby k ní bylo veškeré speciální příslušenství (tj. i obrážecí hlava, univerzální tzv. křížová hlava, podélná dělička). Ostatní věci (trny, otočný stůl, děličku, atd.) už seženeš i z jiného stroje. Pak hlavně aby ve vřetenu nebyla metrická dutina, ale ideálně ISO nebo nejhůře Morse.
Ohledně kontroly technického stavu se tu psalo už 1000x - to tu někde dohledej.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
andy0810
Příspěvky: 15
Registrován: 18. 7. 2015, 7:35

4. 9. 2017, 5:37

Ďakujem moc krát za odpoveď. Musím si urobiť teda lepsi prehlad o tom co sa da kupit. Bohuzial s mojimi znalostami o tychto strojoch si musim zohnat len taku frezu ktorej sa už niekto povenoval abz dobre robila aj za tu cenu ze bude stat viac penazi. Mam to ako hobby a tym padom to neberiem ako vec co sa mi financne niekedy vrati. A este k tomu nemam take znalosti ani znamosti ze bz som si vedel takuto nejaku starsiu masinku opravit alebo servisovat., Tie Deckel FP1sa v Nemecku cez (ebay.de alebo este lepsie ebaykleinanzeigen.de) internet daju zohnat uz od 4000 Eur co je vzdy lepsia investicia ako do novej promy ci bernardo alebo niecoho takeho si myslim.
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4895
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

4. 9. 2017, 7:11

To andy: to je spatna cesta. Frezka, ktere se povenoval hobbik bude v horsim stavu nez zachovala bez zasahu. Frezka, ktere se povenoval obchodnik bude mizerne natrena stetkou, pokud to je peclivy smeckar potom nastrikana barvou. Stoje po skutecnych opravach Intos atd, jsou cenove uplne jinde. Potom si priprav rovnou 10-15 tisic euro. Vezmi 1/10 planovaneho rozpoctu a popros nekoho ze sveho SK okoli at ti s nakupem pomuze.
andy0810
Příspěvky: 15
Registrován: 18. 7. 2015, 7:35

4. 9. 2017, 8:25

no to máte úplnú pravdu :(, ale ja by som kludne bral aj takúto čo je na bazoši- generalkovaná originál firmou (dúfam že sa nik nenahnevá ak pre info použijem ich stiahnutu fotku) Ako píše autor: Stroj je po strednej oprave.
Stredná oprava zahŕňa
-kompletné preškrábanie stroja
-kompletné preložiskovanie stroja
-kompletná výmená skrutiek v osiach X,Y,Z
-výmena elektrických častí
-kompletné preložiskovanie vretena
-nástrek

Ale problém je v tom že to má: Půdorysná plocha stroje= 2710x2010mm čo je namoje pomery moc. To už nedám auto vedla toho do garáže :(

Alebo je tu aj taká možnosť že to čo takto pekne vyzerá naoko že nie je dobre urobené? budem ešte klikať po nete a skúšať nájsť niečo podobné ale v mnešom
Přílohy
fa3av.jpg
Uživatelský avatar
elbarto
Příspěvky: 4895
Registrován: 22. 5. 2014, 10:27
Bydliště: Prague

4. 9. 2017, 9:48

Papir a bazos snese hodne. V podobnych pripadech si najdi reference firmy a pozaduj fakturu/zaruku. Vyraz stredni oprava pouziva rada obchodniku pro natreni. Pseudo "skrabani" je dalsi pomerne modni zalezitosti. Dnes kazdy vsechno musi poskrabat ... Tady jsou reference/kvalifikace firmy opravdu zasadni. Foto ukazuje nejakou spis privatni garaz ... Elektriky se obecne neboj, ta je pomerne primitivni a celkova vymena neni az tak draha. Vzadu je videt stary rozvadec, chtej videt i stare srouby, loziska a vsechno co udajne menili.
milan584
Příspěvky: 2130
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

4. 9. 2017, 10:09

andy0810 píše:no to máte úplnú pravdu :(, ale ja by som kludne bral aj takúto čo je na bazoši- generalkovaná originál firmou (dúfam že sa nik nenahnevá ak pre info použijem ich stiahnutu fotku) Ako píše autor: Stroj je po strednej oprave.
Stredná oprava zahŕňa
-kompletné preškrábanie stroja
-kompletné preložiskovanie stroja
-kompletná výmená skrutiek v osiach X,Y,Z
-výmena elektrických častí
-kompletné preložiskovanie vretena
-nástrek

Ale problém je v tom že to má: Půdorysná plocha stroje= 2710x2010mm čo je namoje pomery moc. To už nedám auto vedla toho do garáže :(

Alebo je tu aj taká možnosť že to čo takto pekne vyzerá naoko že nie je dobre urobené? budem ešte klikať po nete a skúšať nájsť niečo podobné ale v mnešom
Vzhledem k tomu, že (pokud dobře vídím - fotka je zřejmě schvalně :roll: co nejmenší) to nějaký kropič :shock: náfábloval pistolí přes všechno :roll: - přímo na tý paletě (viz ten zelený "stín"), tak asi není třeba ani naznačovat.
Navíc tam jsou vidět i ty nafáblovaný :roll: kotevní šrouby s maticema - to je taky nějaké divné, že....
Jinak osobně bych všem těmhle strojním škodičům s "barvou" nakopal ...... - protože si za to cílené ničení (štětkování nebo vykropení :shock: , kterému říkají "generálka" :mrgreen: :mrgreen: ) mašin nic jiného nezaslouží
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

5. 9. 2017, 2:32

Na Bazos jsou všechny fotky malé, ale to je teď jedno.
Jestli je nebo není něco začkrabané jak má být se zjistí kontrolním měřením, kde si vše porovnáš s protokolem přesnosti (který logicky dotyčný musí mít, jinak to co dělal, nemá smysl, a jestli si ho jen tak nenapsal, se zjistí právě tou vlastnoruční kontrolou). Ale to je Andy taky jedno, protože za 4 000 EUR nic po GO stejně nekoupíš.
Dělat komerčně GO strojů jako je FP1 nebo FN22 je dle mého totální kravina, protože cena stroje bude taková, že to pak nikdo nekoupí, protože moderní stroj z to GO prostě neudělá. Nejvýše se tak dá instalovat digitální odměřování. Takže se dělají GO strojů jako je FN20, FN32, FN40, jakákoliv FNGJ atd. a to se dostáváme do cenové relace 200 - 300 tisíc CZK minimálně (spíše u té FN20, protože jenom jetá FNGJ stojí řekněme od 200 000,- a více a GO se dostane v podstatě na úroveň nového stroje, přičemž to jsou aktuální stroje).

Koupit kvalitní použitý stroj je určitě lepší investice než Proma nebo Bernardo. Podle mě za 4 000 EUR časem něco ve slušném stavu, abys to nemusel dávat do kupy, seženeš, chce to trpělivost.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
milan584
Příspěvky: 2130
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

5. 9. 2017, 5:49

aleshonsa píše: Dělat komerčně GO strojů jako je FP1 nebo FN22 je dle mého totální kravina, protože cena stroje bude taková, že to pak nikdo nekoupí, protože moderní stroj z to GO prostě neudělá
K tomu nemá smysl cokolik dodávat - to je samozřejmě nesmysl prvního stupně. Totální GO Deckelů a dalších mašin se v německu a švýcarsku naprosto běžně dělají - firmy co to umí, jsou, dlouhodobě se tím živí a vůbec ne špatně. Primární problém ovšem je v tom, jak se k těm gererálkám přistupuje tam (třeba v tom německu) a co za hrůzinec :shock: se obvykle pro změnu dělá v ČR a v podobných teritoriích.
Ty generálkované mašiny od firem co to umí, jsou totiž ve stavu naprosto jako nové - se rozeberou do šroubku a zgenerálkuje se všechno až po poslední dílec - co zgenerálkovat nejde, to se použije nové - třeba zrovna ne Deckely se dá sehnat (dodnes se vyrábí) naprosto cokoli - akorát se musí počítat s tím, že to chvíli trvá a fakt to není levné. Důvod, proč to jinde funguje a u nás ne je v tom, že ty firmy co to umí, mají strojní zazemí jako normální výrobce, kdežto ti matlalové u nás, obvykle mají akorát garáž :roll: wapku a paletu, co to na ní naštětkujou :roll: . Ty kecy s tím zaškrabáním jsou v 95% akorát kecy - místo aby se ty vedení znovu ofrézovaly (nebo obrousily či ohoblovaly) - aby byla geometrie před škrabáním, - jako u nový mašiny a udělaly se i nový pravítka, tak se to u nás dělá tak, že se to "jako" :mrgreen: nějak doškrabe, aby to "vypadalo", geometrie pak odpovídá přesně technologií :roll: pod pravítka se dá planžeta a výsledek je pak jasný. Důvod proč se to tak dělá je opět jednoduchý - protože pořádně ohoblovat nebo ofrézovat lože nebo stůl není nic úplně triviálního, ale hlavně je třeba mít mašinu, na níž se to dá udělat s adekvátní přesností - typicky hoblovku nebo frézku na lože a ta musí být mechanicky v perfektním stavu - což zrovna v tom čr až na světlé vyjímky ti štětkovači :roll: typu K....k a spol nemají.
No a to hlavní nakonec - výsledek je pak ovšem samozřejmě za peníze skoro jako nová mašina (tzn. jasně dražší než všelijaký ty parodický šišatý kopie Deckelů z číny), ale není sebemenší důvod, aby to bylo horší než jakákoli jiná moderní mašina.
Pro představu třeba http://www.fps-service.de/en/gebrauchtm ... nventional" onclick="window.open(this.href);return false;
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

5. 9. 2017, 12:42

Nicméně stále je z toho koncepčně starý stroj i když jako nový. To, že je i koncepčně starý stroj 100x lepší než čínský šunt je samozřejmě pravda. O tom žádná.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
chb
Příspěvky: 3802
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

5. 9. 2017, 2:37

milan584 píše: No a to hlavní nakonec - výsledek je pak ovšem samozřejmě za peníze skoro jako nová mašina (tzn. jasně dražší než všelijaký ty parodický šišatý kopie Deckelů z číny), ale není sebemenší důvod, aby to bylo horší než jakákoli jiná moderní mašina.
Pro představu třeba http://www.fps-service.de/en/gebrauchtm ... nventional" onclick="window.open(this.href);return false;
je i druhý pohled - řekněme ...
nový stroj stojí 500
levná koupě použitého 50
profi repase bude za 300
čína bude za 100 (a řekněme i představa investice do stroje)

nyní je třeba zvážit, zda po koupi stroje za 50 zralého na opravu ... dokáži za 50 udělat alespoň takovou repasi, aby výsledek byl lepší než ta "nová" čína
(jasně, že čínský stroj dlouho nevydrží provoz 24 x 7, ale ti kupují převážně stroje nové))
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
milan584
Příspěvky: 2130
Registrován: 12. 5. 2009, 2:17
Bydliště: na jihu

5. 9. 2017, 2:59

aleshonsa píše:Nicméně stále je z toho koncepčně starý stroj i když jako nový. To, že je i koncepčně starý stroj 100x lepší než čínský šunt je samozřejmě pravda. O tom žádná.
Aha :mrgreen: , by mě zajímala nenumerická současná (aktuálně vyráběná) mašina, co je koncepčně (uživatelsky, koncepcí a sortimentem příslušenství, přesností a dalšíma parametrama) lepší než ten Deckel na tom linku.
Stačí název, nebo ještě lépe, link.
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

5. 9. 2017, 3:10

Profi repase dle mého nebude za 300K. Když jsem se ptal INTOS na generálkovanou FN20 tak 250 000,- + DPH (DPH ale sežere stát, z toho INTOS nemá nic). Od toho musíš odečíst pořizovací cenu stroje.
Čínský stroj za 100K bude podle mého sra*ka kde můžeš zapomenout na nějakou přesnost, tuhost, výdrž atd. Stejný stroj co do přesnosti získáš ale s daleko lepší výdrží a tuhostí, když koupíš frézku za těch 50K a uděláš si vlastnoručně repasi za dalších 50K. Tj. nové šrouby a matice, kompletní výměna ložisek, geometrie by se nedělala. To by ti možná i z těch 50K něco zůstalo na pořízení digitálního odměřování.
Oni ne všechny jeté stroje mají geometrii v p***li. Třeba u mé FN22 to zase tak špatné není. Záleží, jestli to byl stroj z fabriky, kde makal těch 24x7, nebo z nějakého lehkého provozu. Navíc u některých novějších strojů se tuším už pak dělalo indukční kalení vodících ploch, což už pak taky něco vydrží.

Za 100K prostě nikdo nedokáže vyrobit dostatečně kvalitní stroj, když i bazarově se pohybujeme kolem 100K. Jedině že ošidíš časově náročné operace jako je právě zaškrabání, zrání litiny atd.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa
Příspěvky: 2954
Registrován: 30. 8. 2011, 3:18
Bydliště: Praha

5. 9. 2017, 3:22

Milane, jsi mimo mísu. Nemusí to být dnes vyráběná, ale stačí třeba FN20 - FN40 nebo jakákoliv FNGJ. Ty už se bohužel nedělají jen díky tomu, že TOS Žebrák skurvi*o EMCO. Ale to snad vlastně FNGJ dělá dál nějak pod svým označením.
Je pravda, že jsem na FP1 nikdy nedělal a ani jsem jí neviděl na vlastní oči. Nicméně mam podezření, že to je co se týče výměny příslušenství a obecně obsluhy stejně idiotské jako FN22 (kterou znám až moc dobře). Jestli FP1 utáhne plátkové frézy nevím.
Ty jsi na FP1 nebo FN22 někdy dělal?
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
Uživatelský avatar
fmodel
Příspěvky: 10125
Registrován: 26. 10. 2011, 10:37
Kontaktovat uživatele:

5. 9. 2017, 3:36

milan584 píše: Aha :mrgreen: , by mě zajímala nenumerická současná (aktuálně vyráběná) mašina, co je koncepčně (uživatelsky, koncepcí a sortimentem příslušenství, přesností a dalšíma parametrama) lepší než ten Deckel na tom linku.
Stačí název, nebo ještě lépe, link.
Koho zajímá nějaká nenumerická mašina ,ve své době byl Deckl s spolu s dalšími to nejlepší co bylo možný koupit a jak jsem psal řídící systém měl ruce a baret ,tak že ji můžeš porovnávat s tím nejlepším co se vyrábí ,tedy s 5 oskama CNC .
A proč se nevyrábí kličkomrdský mašiny NO PROTOŽE JE V TÝ KVALITĚ NIKDO NEPOTŘEBUJE .Jak by konkurovalo 20 Decklů 20ti 5 osejm CNC .Dneska ani v nástrojárnách nikdo neshání úplně novou manuální mašinu ,místo ní se s odchodem strejců co se nejsou schopní přispůsobit kupujou CNC.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 4564
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

5. 9. 2017, 4:22

Tak ještě je ekonomicky výhodný provozovat klasické mašiny. Hodinovou sazbu můžeš mít na nich poloviční, než na CNC. Alespoň srovnat dvě plochy na upnutí do svěráku, aby se s takovou trivialitou neztrácel čas na CNC. A na tyhle jednoduchý operace stačí i vyučený kuchař, když už nástrojaře nejde sehnat.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“