Obrábění litiny

Technologicke postupy a měřidla v dílně
zoblik
Příspěvky: 14
Registrován: 26. 2. 2009, 5:59

14. 11. 2009, 1:50

Dobrý den, prosím Vás shaním veškeré informace, tj. knížky, odkazy na weby, své zkušenosti apod, co se týče této problematiky. Předem díky moc
Uživatelský avatar
cmeliak
Příspěvky: 218
Registrován: 11. 1. 2009, 8:18
Kontaktovat uživatele:

14. 11. 2009, 8:12

chod na stranku Hoffmann Group a stiahni si prirucku obrabania.
Uživatelský avatar
Ferda
Příspěvky: 329
Registrován: 28. 5. 2009, 9:15

15. 11. 2009, 6:02

zoblik píše:Dobrý den, prosím Vás shaním veškeré informace, tj. knížky, odkazy na weby, své zkušenosti apod, co se týče této problematiky. Předem díky moc
Ahoj,
specifikuj přesně co potřebuješ, toto je široký pojem hlavně taky tvůj stroj tomu budou hlavně odpovídat ty řezný podmínky. Občas se stává že praxe je trošku jiná než teorie. Běžné řezné podmíky ne automobilový průmysl :
litina šedá a tvárná (ne temperovaná) řezný materiál slinutý karbid, předpokládám stroj o vlastní hmotnosti cca. 1500kg soustružení řezná rychlost V do 100m/min klasický soustruh posuv s 0.1-0.25 mm/ot hloubka do 3mm toto je vše zavislý na stroji: příkon a hmotnost a taky jaký máš přuřez nože a velikost destičky :!:
frézování: v 100-135m/min posuv pozor na zub Sz =0.05-0.1. Fréza však má udávaný posuv minutový S min =(zuby x otáčky/min) zas to musí odpovídat stroji příkon, hmotnost, nástroj a taky upnutí obrobku. Když začneš na 1/2 hodnotě (nechci Tě zabít :lol: a hlavně stůj mimo, kdyby to chtělo vylítnout předpokládej směr) tak nic nepokazíš. Na horní hranici řezných podmínek už musíš mít pěkný stroj, ne nějaký kotě na stůl, to by asi před tebou uteklo :lol: Začni prostě na malejch a pak příště na každým dalším přidej až najdeš své maximum. Pak poznáš, že to co píšu bylo možná dost slabý :!: Maximum v litině je hoooooodně vysoko neuvěřitelně :wink:
Řezné podmínky pro rychlořeznou ocel HSS: soustružení, frézování a vrtání max 15m/min posuv mužeš nechat a zkusit.
Závitník strojní HSS 4-7m/min
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
zoblik
Příspěvky: 14
Registrován: 26. 2. 2009, 5:59

15. 11. 2009, 6:35

cmeliak píše:chod na stranku Hoffmann Group a stiahni si prirucku obrabania.
Tak bohuzel tato prirucka nelze stahnout, protoze mi to pise nejaky error :(


Specifikoval bych to asi tak, ze mam v bakalarske praci vytvorit technologii v Catii na jednu soucast. Mam ji zadanou z jedne firmy, je z litiny a proto mam v uvodni teorii napsat jake jsou dnesni moznosti obrabeni litiny, jeji nevyhody vyhody apod. Dekuji ale za rady z praxe, urcite se budou hodit
Radek
Příspěvky: 46
Registrován: 1. 9. 2006, 8:28
Bydliště: Vysoké Mýto
Kontaktovat uživatele:

15. 11. 2009, 8:41

zoblik
Příspěvky: 14
Registrován: 26. 2. 2009, 5:59

16. 11. 2009, 1:00

Super diky. To 664 strankovy pdf co ma 13MB jsem si stahnul. Ale v zalozce Downloads zde http://www.hoffmann-group.com/webconten ... r_705.html jsem nasel jeste nejakou prirucku, ktera ma 120MB, ale nejde mi stahnout :(
Uživatelský avatar
cmeliak
Příspěvky: 218
Registrován: 11. 1. 2009, 8:18
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2009, 4:07

Myslim ze tam bol jeden subor co nejde. Ty sa netrap, v prirucke obrabania najdes co treba. Hlavne si to treba poriadne pozriet.
zoblik
Příspěvky: 14
Registrován: 26. 2. 2009, 5:59

27. 11. 2009, 8:05

a jeste nejakej chytre knizecky atd by se nenasli? :)
Uživatelský avatar
tumlik
Sponzor fora
Příspěvky: 3595
Registrován: 19. 12. 2007, 8:20
Bydliště: já su z Moravskej :-)
Kontaktovat uživatele:

27. 11. 2009, 11:30

zoblik píše:a jeste nejakej chytre knizecky atd by se nenasli? :)
Já teda žádné chytré knížečky nemám ale můžu ti napsat spoustu špeků z praxe co se v knížkách nedozvíš páč "šedou"litinu dělám poměrně hodně :lol:
Napíšu jak to dělám já jistě mě někdo doplní :lol:

předem upozorňuju že se budu bavit o klasickém obrábění ŠEDÉ litiny na frézce a soustruhu s nástroji HSS a SK, pokud čekáš CNC obrábění tak nemůžu sloužit 8)

FRÉZKA:
takže největší dilema: chladit -nechladit
ač by se zdálo,že při chlazení se dá ubírat mnohem větší tříska,tak to není pravda,při obrábění vzniká velice krátká drobivá tříska (která není tak dlouho ve styku s břitem takže teplo které na nich vzniká není tak drastické jak při obrábění oceli) a to i při velkých úběrech, především vzniká litinový prach což jak budu psát pozdějc je ten největší problém :!:
používám¨na frézce především velice malé otáčky a velké posuvy(vzhledem k počtu břitů nástroje a výkonu stroje)

u těch malých otáček bych jako největší + vypíchl právě to,že se nevíří litinový prach od nástroje
obrobitelnost srovnatelná s Al při vyšších otáčkách a snaze o dosažení "jakoby " šlichtovaného jemného povrchu u vícebřitého nástroje dochází ke značnému otupení břitů(nevím proč ale je to tak)

na frézce šlichtuju domorobo hlavou s jedním radeco nožem na velkém průměru broušeným v rádiusu s minimálním posuvem ,opět malé otáčky

samozřejmě je tady i možnost chlazení.Tady je ale zase největší problém litinový prach,sice se nevýří ale zase se dostane do emulze a bude se usazovat v chladícím systému ,po cestě k čerpadlu a v chadící emulzi(během chvilky je z toho blátivá kaše která smrdí po močce :wink: )
! jakmile to necháš vyschnout a vznikne usazenina tak jedině majzlík a kladívko ! a to nemyslím jen chladící systém ale kdekoli na stroji


soustruh:
opět malé otáčky-velké posuvy a úběry,drobivá tříska při použití jakéhokoli nástroje,nechladit,nemá vliv na povrch,kteý je v podstatě stejný při jakýchkoli otáčkách,naopak při vyšších občas vystoupí podpovrchové vady v podobě lesklých plošek :wink:
:řešení :nechat přídavek a brousit

Bruska :
odsávat,odsávat,odsávat a odsávat :lol: především litinový prach
kotouč se doporučuje C48(karborundum-šedý), používám ho taky ale i A96 hnědý a naprosto bez problémů,rozhodující je zrnitost,která musí být fakt co nejvyšší jinak se kotouč pálí a vznikají na něm po chvilce plošky zalepené litinou (nemá kam odcházet)
po orovnání diamantem nechává kotouč stopu na broušeném povrchu,přejedu kotouč dubovým špalíkem aby vypadaly ty volné zrna
broušený povrch je velice hladký,lesklý

odvalovka:
bez chlazení ,nízké otáčky,malý posuv na otočku

pila:bez chlazení,velice jemné třísky spíš prach řekl bych lepší řezivost nasucho jak pod emulzí ale je to jen subjektivní pocit :lol:

vrtačka: vrták nabroušený vždy na stejné břity jinak to neskutečně uhne
i když je to předvrtané, málo "hladový vrták" kouše se

výhody:
snadná obrobitelnost,velké úběry na jeden záběr(nože ,frézy)

nevýhody: všudypřítomný litinový prach
na strojích,v rozvaděči,v nose, vlasech,oblečení atd.
-tam kde se umyješ,tam se to nalepí na keramiku a okamžitě začne korodovat,umyvadlo,¨sprchový kout,zasírá to neskutečně odpady
manželka ti nic nevypere v pračce :wink:

mám pokračovat zítra ? :lol:
zoblik
Příspěvky: 14
Registrován: 26. 2. 2009, 5:59

28. 11. 2009, 12:50

super, určite. I kdyz teda tato problematika by me spise zajimala CNC strojum, ale vzhledem k tomu ze jsem student oboru Programovani NC stroju, tak co se tyce vedomosti z praxe, tak ty se rovnaji skoro nule. Ve skole nas vse uci teoreticky. A kdyz nam ucil nekde na nejakem prikladu zvoli reznou rychlost treba 100m/min, tak pri otazce proc zrovna tak, odpovi ze to tak proste je :( Coz si myslim, ze je spatne uz jen z pohledu, ze namackat do programu kde co ma nastroj obrabet neni az takovy problem, ale to nejzakladnejsi je urcit rezne podminky a to aspon u nas ve skole v tomhle ohledu vcelku pokulhava.


Jeste se prosim zeptam, zejmena programatoru a technologu, z kterych katalogu vybirate nastroje. Ted mame prave semestralni praci a bylo nam receno at si najdeme nastroje v katalozich. Ale problem je ten, ze ve skole mame akorat od firmy Hoffmann Group z roku 2003 a tam nejsou uvedene rezne podminky. Je tam teda dole na strance odkaz na jinou knizku(katalog) od nich ve ktere to je, ale ta samozrejme ve skole neni. Pak nam jeste byl doporucen internetovy katalog od firmy Iscar, ale tam se toho clovek taky moc nedocte. Jeste nam ucitel na cviceni rikal o nejake firmy Rybik ( pisu tak jak jsem slysel, presny nazev nevim jak se pise, proto jsem na internetu nic ohledne teto firmy nenasel ).

Diky
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8172
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

28. 11. 2009, 1:28

Těch firem je strašně moc a někdy je těžké rozlišit kdo je výrobce a kdo "jen" obchodník, jediná možnost je sednout k netu a hledat a hledat :-).

Ta firma cos foneticky napsal je možná Rübig, www.ruebig.com.

Příručka obrábění od Hoffmanna je volně ke stažení na netu, dokonce i v češtině. A myslím, že když jim napíšeš, že máš dělat semestrální práci s nástroji od nich tak máš aktuální katalog druhý den v poště :-)
Aleš Procháska
rawen
Sponzor fora
Příspěvky: 1559
Registrován: 15. 3. 2008, 12:22
Bydliště: Prostějov

28. 11. 2009, 5:20

Nedávno jsem stahoval katalog Prametu Šumperk. www.pramet.com
Řezné podmínky jsou úplně na konci.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
zoblik
Příspěvky: 14
Registrován: 26. 2. 2009, 5:59

11. 2. 2010, 12:16

Dobry den, jeste jednou se sem prosim obracim s prosbou zda nekdo nema nebo nevi kde bych nasel nejake spise odborne texty tykajici se problematiky obrabeni litiny. Zkousel jsem vse mozne, knihovny, google a nic jsem nenasel. Jsem sice rad, ze mi tu nekteri napsali problematiku litiny z praxe, ale potreboval bych nejaky delsi text. Jeste jednou diky moc
Pruduch
Příspěvky: 144
Registrován: 22. 4. 2007, 7:05
Bydliště: Jižní Čechy

28. 6. 2011, 11:46

Omlouvám se že to vkládám sem, ale zakládat nové téma kvůli tomuto dotazu mi připadalo zbytečné. Chtěl jsem požádat o radu, nebo spíše pomoc se "získáním" výše uvedené příručky od Hofmanna. Protože fakt mám rád "papírový" knížky, tak jsem učinil uctivý pokus požádat (a to jako pouhý hobík, s tím že bych za příručku rád zaplatil) firmu Hofmann o zakoupení této příručky. Bylo mi řečeno že se musím nejdříve registrovat a že pak půjde příručka objednat. Jenže bez DIČ mně firma nezaregistrovala a odzačátku jsem se chtěl vyhnout nějakým "fintám". Prostě jsem to zkusil popravdě a poctivě - výsledek je 0 . Proto jsem chtěl požádat někoho, kdo u Hofmanna registraci má, jestli by mi nesdělil cenu této příručky v jejich e-shopu (ve zkušební verzi e-shopu objednat nelze), případně kdyby byl někdo ochoten mi pomoci tuto příručku (za rozumných podmínek) získat. Byl bych velmi vděčen. V pdf ji mám, ale rád bych ji sehnal v tištěné verzi, protože tisknout to pdfko je dost zoufalství.
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“