Pomoc s neznámým driverem

Uživatelský avatar
R - stick
Site Admin
Příspěvky: 828
Registrován: 9. 6. 2007, 3:45
Bydliště: Vysoké Studnice 70 58821 Velký Beranov
Kontaktovat uživatele:

23. 4. 2024, 8:01

Stejný problém jsem řešil s řízením soustruhu od firmy Sahos - resp s drivery KM. Ty pocházely z r 2000, byly dělané na zakázku. Uměly sice step - dir - ale všechno u nich bylo nastavené natvrdo - nedalo se měnit krokování , rychlost, a spousta dalších parametrů nemluvě o zpětné vazbě - to tehdy bylo naprosté sci fi. Pravidelně u nich odcházely výkonové tranzistory a řídící čipy. Fungovaly pouze se řídícím systémem od Sahosu a pouze s přesným typem KM od Microconu.

Já jsem se snažil celý systém udržovat v chodu, protože na ovládání to bylo celkem jednoduché, jenomže mě to stálo hromadu úsilí a prostojů kvůli nefunkčnosti -až jsem se nakonec odhodlal k radikální přestavbě. Vykuchal jsem komplet řídící systém i s drivery - ty jsem nahradil drivery od Leadshine a řídící systém jsem použil od Gravosu. Nejenom že mi odpadla většina problémů, ale celý systém se radikálně zrychlil včetně jednoduššího ovládání navíc s bonusem, že kteroukoliv komponentu mohu nahradit jinou od jiného výrobce, což s původním řízením bylo něco absolutně nepředstavitelného. Motory od Microcomu jako kdybych pokropil živou vodou - absolutně jsem do té doby netušil, že by mohly jet tak rychle a přesně ...

Takže doporučuji jedno - ten původní driver chytit a hodit do popelnice. Čas strávený nad jeho oživováním a provozem se absolutně nevyplatí, a jako s každým starým křápem s ním budou jen problémy, vč neexistující dokumentace. Je to moje vlastní zkušenost - a velmi draze zaplacená.
Uživatelský avatar
Habešan
Příspěvky: 1012
Registrován: 12. 12. 2013, 2:25
Bydliště: Plzeňsko
Kontaktovat uživatele:

23. 4. 2024, 6:58

To skoro vypadá, jako že se to přirovnání na ty motory nevztahuje :-))

To přirovnání kulhá na obě nohy.
Televize, a to i ta nejdražší, se vyrábí jako spotřebák.

V mém oboru bych jako příklad zvolil třeba osciloskopy.
100MHz osciloskop je pořád 100MHz osciloskop, ať už byl vyroben před deseti nebo 50 lety (kdy musel bejt nepředstavitelně drahej).
t256
Příspěvky: 2837
Registrován: 19. 1. 2012, 4:49

25. 4. 2024, 12:19

Poloz si otazku, kdo dnes pouziva 50let satry osciloskop. Krome par duchodcu jez se budou do krve hadat ze je to ten pravy stary a dobry stroj a ze nove nic neumi a nevidi na nich to ci ono tak je nepouziva vubec nikdo. A kdyz ty stare kramy vyhazeli vsichni, nejaky duvod tam asi bude 😀

Podivej se do datasheetu jake technologie pouzivaji moderni drivery treba od trinamicu a co z toho umi zminovany kram - vubec nic. A na vlastnostech pohonu je to opravdu znat. U hotovych driveru to nebyva rozepsane, ale v DS k tem modernim chipum je to popsano dopodrobna opravdu pekne.

Ten stary driver toci motorem uplne stejne jako barevna CRT televize zobrazuje obraz. Blbe.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“