vyber riadiaceho systemu na profi CNC

diskuze tykajici se ridicich systemu a software komercnich CNC stroju
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8173
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

12. 11. 2010, 9:13

Ferda píše:... podmíněné zastavení běhu programu, popřípadě může tomu předcházet odjezd rychloposuvem a následný příjezd a jede to dál. Jen zmačkneš zelené tlačítko po změření a čteš noviny dál :P
Číst noviny? Já myslel, že od toho je tady tahle konference? Dokonce jsem si říkal, že by se z délky příspěvků dalo odhadnout co kdo zrovna vyrábí. Když odpovídá jednou větou tak frézuje malé čudlíky, když má celostránkový příspěvek i s fotkama tak to bude minimálně forma :-)
Aleš Procháska
mino_rk
Příspěvky: 6
Registrován: 2. 11. 2010, 4:46

14. 11. 2010, 9:10

Aky je Vas nazor na konstrukciu stroja (3osa vertikalna frezka), myslim tym sposob pohybu jednotlivych osi. To znamena ze co je lepsie pohyb stola v osiach X a Y a vreteno v osi Z alebo pohyb stola len v osi X a vreteno v osiach Y a Z (ma to DMG). Dalej som sa stretol stym ze aj ked je pouzity system Heidenhain nie vzdy je pouzite priame odmeriavenie polohy pravitkami ale je pouzite nepriame enkoderom serva. Systemy Fanuc a Haas maju v standarte vzdy nepriame odmeriavanie. Otazka ostava ci to nepriame je dostacujuce najme ak masina uz nabeha nejeky ten pocet pravadzkovych hodin (3-4roky) co sa stane s presnostou. Je jasne ze aj tepelna roztiaznost pohybovych skrutiek vplyva na presnost a kedze odmeriavanie je nepriame tak skutocna a pozadovana poloha stola a aj vretene sa musi lisit. Co by ste odporucali?
sokyv
Příspěvky: 17
Registrován: 10. 5. 2008, 11:38

19. 11. 2010, 6:10

Jestli je lepší pohyb stolu v X a Y a pohyb vřetene (Z) nebo pohyb stolu v X a pohyb vřeteníku v Y a Z (DGM) nebo stůl stojí a pohybuje se v řeteník ve všech osách (CHIRON) je těžká otázka. Každá konstrukce má své. A pokud máš trochu technické myšlení, tak si je odvodíš. :-) (kdyby některý typ neměl nějaké výhody tak se od jeho výroby upustí :- D )

Otázka odměřování:
- při dlouhých osách a velkých obrobcích (bavíme se v řádech metrů) mají pravítka své opodstatnění. Co se týče přesnosti (bavíme se v mikronech) - pravítka jsou převážně vyrobeny ze skla, které má jinou teplotní roztažnost než kov a pak už je jen otázkou výrobce jak toto kompenzuje. Pokud dojde k opotřebení stroje (vůle mezi spojkou, uložením kul. šroubu, kul. šroubem, vedením osy,...) je pohon osy nestabilní - dochází k rozkmitání. A další věc je vlastní uložení pravítek na stroji (konstrukce) aby nedocházelo k jejich znečišťování.
Souhrnem:
- nepřímé odměřování (z motoru) :
-levnější, jednodušší, spolehlivější
-při malých pojezdech stroje je přenost srovnatelná a přímým odměřováním

- přímé odměřování (z pravítek) :
- přesnější u větších rozjezů os a velkých obrobcích
- náchylnost ke znečištění

Já osobně dávám přednost u malých strojů (pojezd osy do 1500mm) nepřímému odměřování (z motoru) a u pojezdu nad 1500mm pravítkům.

p.s. Každý řídící systém má možnost kompenzace nepřesnost kul. šroubu, tato kompenzace se využívá u obou způsobů odměřování.
deckelmaho
Příspěvky: 42
Registrován: 14. 3. 2010, 4:36

9. 12. 2010, 6:41

nikto sa tu nevyjadril o Sinumeriku.... mozno preto, ze nie je velmi oblubeny
zase ja sa nanho nemozem velmi stazovat... pracoval som s Fanucom a Dialogom, s Haidnom nie, takze ten porovnat nemozem
podla mna je Sinumerik asi najintuitivnejsi system, aspon ja som ho hned rychlo pochopil trebars oproti fanucu, ktory doteraz velmi nechapem. Pri Sinumeriku potrebujem ovela menej tlacidilel a okien precestovat, ked chcem navolit nulovy bod, upravit program (vyuziva textovy editor), navolit program, prepinanie medzi nulovymi bodmi, ked mam viac obrobkov upnutych na stole atd atd... dalsia nezanedbatelna cast je dielenske programovanie kedze vela programov si robim sam na masine v g-kode parametrickym programovanim, rychlo pospajam rozne frezovania a vrtania aj do jedneho programu, naprograrmujem ukosy, kuzele aj pologulu ked treba, cykly tu maju aj svoje masky, kde viem ktory parameter co znamena a nemusim pozerat do knih, a v shopmille su tiez niektore dobre vychytavky... a simulacia tiez nie je na zahodenie...
co sa tyka prerusenia programu a odtiahnutia nastroja od obrobku a nasledneho pokracovania v obrabani, tak ta moznost tu je, a vyuzivam ju dost casto... a takisto spustanie programu od urciteho riadku tu tiez je, co samozrejme tiez vyuzivam hojne... hlavne na tych formach, ked masina ide niekolko hodin v kuse...
takisto je tu moznost editacie proramov za chodu masiny, samozrejme nie toho, ktory prave pracuje...
takze ja som za Sinumerik
jedine co mu mozem vytknut, tak to je stabilita, jak 802, tak 810 a 840 su nachylne na zamrzanie hlavne pri stahovani programov do masiny a niektore nemaju radi rychle prepinanie medzi oknami...
deckelmaho
Příspěvky: 42
Registrován: 14. 3. 2010, 4:36

9. 12. 2010, 6:44

a k tomu odmeriavaniu... tak jednoznacne priame...
po burackach (co sa stava) sa masina s priamym odmeriavanim lepsie vyrovnava
Uživatelský avatar
Ferda
Příspěvky: 329
Registrován: 28. 5. 2009, 9:15

9. 12. 2010, 7:17

Ahoj,
To deckelmaho: Já to tady nechci mlžit, ale máš recht !! Nejlepší ŘS dle vlastních zkušeností Siemen 840 a výš. Není nad NĚMECKOU dokonalost a promyšlenost!!! Byl ještě jeden systém Acramatic A2100 a to běhalo na Windowsech NT4 a to bylo pro mne ještě lepší. Ale americký hochy koupil hadej kdo? Simens a zrušil je jako nebezpečnou konkurenci!
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
deckelmaho
Příspěvky: 42
Registrován: 14. 3. 2010, 4:36

9. 12. 2010, 5:12

Ferda píše:Ahoj,
To deckelmaho: Já to tady nechci mlžit, ale máš recht !! Nejlepší ŘS dle vlastních zkušeností Siemen 840 a výš. Není nad NĚMECKOU dokonalost a promyšlenost!!! Byl ještě jeden systém Acramatic A2100 a to běhalo na Windowsech NT4 a to bylo pro mne ještě lepší. Ale americký hochy koupil hadej kdo? Simens a zrušil je jako nebezpečnou konkurenci!
medzi 810 a 840 je hlavny rozdiel asi v tom, ze 810 moze ovladat do 6 osi, 840 aj viac ako 6 osi... takze pre nejake 3ose masiny to bude asi jedno, inac v ovladani systemu asi ziadny vyznamny rozdiel nie je... ked nie, tak ma opravte
tralalacz
Příspěvky: 63
Registrován: 5. 12. 2010, 1:23

11. 1. 2011, 7:00

Vyber ridiciho systemu je problem. Podivej se na to, kdo to bude ovladat. V Brne je treba firma Industrial Servece, ktera poridila novy stroj s Fanukem a nemuze sehnat cloveka, ktery by ji ovladal. Brnensko je v rezii Haidenhainu a Sinumeriku. Ktery je lepsi je tezke rozhodnout. Jeden rok je lepsi jeden, druhy rok druhy. Sinumerik ma nejakou novinku levnejsi verze. Ale tuto jeste neznam. Taky se podivej na moznosti skoleni pracovniku a moznosti spoluprace CAMu a vlastniho systemu.

Podivej se taky jak sytem ridi a kontroluje posuvy (HAAS ma krokove motory i na odmerovani - NEBRAT). Znam jednu firmu,ktera ma system jen s krokaci a pri vetsim uberu krokac vyhodnoti, ze jiz vykonal krok a zatim je nekde jinde. Je to parada, kdyz kazdy kus je original (v pr....). Vysledkem je 5 frezek a 5 soustruhu k foceni (Ing.Pelikan tvrdi, ze tezitka za EU penize).
deckelmaho
Příspěvky: 42
Registrován: 14. 3. 2010, 4:36

11. 1. 2011, 7:53

z pohladu ovladania je lepsi asi Sinumerik a Heidenhain a potom Fanuc.... zase servisaci nemaju velmi radi Sinumerik, skor ten Haidenhain...
Sinumerik ma stale nejake zaujimave novinky... a este dost zavisi od toho, co to je za masina....
walbos1
Příspěvky: 2
Registrován: 5. 3. 2011, 6:44

5. 3. 2011, 6:50

ŘS HAAS není kompatibilní se systémem FANUC. To jenom HAAS to tak prezentuje
Vladimír
Odpovědět

Zpět na „Ridici systemy“