Raketová kamna

Alternativni zdroje energii, permakultura, ekologie atd..
Odpovědět
krocan
Příspěvky: 97
Registrován: 29. 4. 2009, 11:48
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2011, 3:04

Postavil jsem prototyp raketových kamen,bohužel nefungovali jak by měli.Něco bylo špatně,ale nevím kde byla chyba.Nemáte nněkdo s tímto zkušenosti?
QNX
Příspěvky: 3701
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

22. 7. 2011, 3:17

Když se to postaví dobře, tak to i funguje. Psal jsem o nich článek zde:
http://sobestacnost.cz/modules.php?name ... icle&sid=6" onclick="window.open(this.href);return false;
Existují i doporučené rozměry, které jsou ověřené.
Zrovna se chystám stavět jedno "přenosné jádro" raketových kamen pro demonstrační účely. Tak z toho udělám i nějakou dokumentaci.
krocan
Příspěvky: 97
Registrován: 29. 4. 2009, 11:48
Kontaktovat uživatele:

25. 7. 2011, 1:59

QNX píše:Když se to postaví dobře, tak to i funguje. Psal jsem o nich článek zde:
http://sobestacnost.cz/modules.php?name ... icle&sid=6" onclick="window.open(this.href);return false;
Existují i doporučené rozměry, které jsou ověřené.
Zrovna se chystám stavět jedno "přenosné jádro" raketových kamen pro demonstrační účely. Tak z toho udělám i nějakou dokumentaci.

Stránky znám.Zřejmně jsem přehlédl nějakou blbost,zčásti to fungovalo,ale nemělo to ten tah co by mělo mít.
QNX
Příspěvky: 3701
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2011, 8:41

Tady je pár fotek z mé demonstrace raketových kamen v Praze na Toulcáku. Udělal jsem je minimalistické ......... vlastně jsem přivezl pouze samotné jádro kamen (tak 10% kamen), ale stejně to fungovalo nádherně i bez komínu :-) Na těch fotkách to nejde poznat, ale v kamnech se topí. Žádný dým z toho nešel, jenom bezbarvé spaliny.
http://permakultura.cz/index.php?option ... photoid=41
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8159
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2011, 8:55

Pěkné :-)

Vyrábějí se ta kamna? Nemyslím v té domácí verzi z hlíny a starého barelu, ale třeba z oceli a litiny s nějakým keramickým tělesem vevnitř?
Aleš Procháska
QNX
Příspěvky: 3701
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2011, 11:07

prochaska: Žádného průmyslového výrobce neznám. Ono to nemusí být zrovna z hlíny, klidně to může dostat podobu kachlových kamen, nebo to může být vyzděné z cihel a nahozené, posvářet to z plechu by šlo také ......... možností je spousta.
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8159
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

13. 8. 2011, 11:30

Já myslel hlavně ten vnitřní "komín", to asi bude muset být z něčeho co akumuluje teplo aby to vydrželo chvíli rozžhavené? Přijde mi škoda (pro obě strany :-) ) že se to nedělá komerčně.
Aleš Procháska
100jenik
Příspěvky: 1
Registrován: 16. 11. 2011, 9:57

16. 11. 2011, 10:10

Zdravím všechny a prosím o radu .Také jsem raketová kamna postavil a také bez očekávaného efektu. Tah poměrně dobrý, ale vysoká teplota se uvnitř nevytvořila. Sud byl i z vrchu spíš horký, ale ne rozžhavený tisíci stupni. Použil jsem ca 200 litrový sud, topeniště z šamotové komínové vložky 200mm , horizontální komora cca 0.5 m dlouhá ze šamotových cihel, základna taky šamotové cihly a vnitřní komín (jádro kamen) ze dvou šam. vložek obalených 20 mm vatou a plechem. Výčka sudu 800 mm výška komínku 600 mm. Domnívám se, že příčinou může být buď příliš velká vzdálenost topeniště a komínu (horizontální komora) nebo příliš velký průměr vnitřního komínku.
Kamnama plánuji vytápět cca 75-100 m2 na stavbě. To je možná taky ten problém, nikde není psán odhadovaný výkon, spíš jen čísla o účinnosti. Nejsou tato kamna spíš určena do menších prostor, kde trochu zatopíme a z poměrně slabého výkonu dostaneme maximum do akumulačního materiálu?
Nevím jak to vypadá když to funguje, možná kdyby fungovaly správně, bylo by z nich tepla víc?
Máte někdo prosím ty doporučované parametry?

Děkuji všem za radu
krocan
Příspěvky: 97
Registrován: 29. 4. 2009, 11:48
Kontaktovat uživatele:

16. 11. 2011, 12:25

Mé kamna Stavěl Zelený čaroděj,za mé zdatné asistence.Nemají ten správný tah,ale jen jsem je zkoušel z 12cm trubkami a to je málo,až přídou do zadu 16-20cm trubky tak přepokládám,že to bude oki.Já mám uvnitř komín z 18cm kamnářské truby,okolo plech a vysypáno perlitem.Myslím,že na vzdálenosti přikládacího prostoru od komína asi nezáleží.Roly určitě hraje velikost přikládacího prostoru a pak určitě,aby vzadu byli 20cm truby.Tohle jsou už druhé kamna,problém byl nejspíš v těch trubách vzadu.Jaký mají výkon?No já myslím,že to bude docela dobré,sud předává teplo velmi rychle.Mám místnost 10x5x4m a myslím,že nebude problém to vytopit.Jj chci je do dílny.Jestli se to vychytá,bude to geniální věcička.

http://www.facebook.com/pages/Raketov%C ... 5147108695" onclick="window.open(this.href);return false;

Mrkni na fotku v příloze,tady je vidět jak jsou poskládané cihly,takže si odvodíš rozměry od cihel.

Není problém se přijet podívat,ale přez zimu jsem u našich.Nemám řidičák :( jinak by nebyl problém i ted.

tady máš nějaký odkazy na stavbu kamen
http://ilovecob.com/gallery/solunit-rocket/" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
RAKETOVÁ KAMNA3.bmp
(528.12 KiB) Staženo 2424 x
josef.lipka
Příspěvky: 59
Registrován: 23. 11. 2011, 8:22

25. 11. 2011, 10:37

Pokusím se předložit své úvahy o raketových kamnech a pokusím se o odpovědi na otázky, které jsem tu našel. Při vyhledávání tématiky raketových kamen jsem našel i tyto odkazy:
GUNTAMATIC moderní raketová kamna, čili vyrábí se a doporučované rozměry lze najít při zadání hesla: Rocket Mass Heaters.pdf. Je to kniha od autorů (Ianto Evans a Leslie Jackson) a proto si ji stáhněte sami. Já už dostal vyhubováno, že jsem si ji nekoupil.
Podle reakcí a dotazů, spíše špatné zkušenosti, bych zkusil pár zamyšlení. Zpočátku jsem rovněž nabyl přesvědčení, že se udává teplota ve stupních Celsia, ale jde o Fahrenheita, takže z 1000°F je 530°C, což je reálné.
Osobně jsem přesvědčen, že hlavní problém proč kamna špatně hoří, je v dlouhém vodorovném spalovacím prostoru. V doporučovaných rozměrech je uváděno, že délka vodorovné části má být max. poloviční výšky svislého vnitřního komína. Pro 200 litrový sud je poloměr asi 30cm (už teď by měl být komín 60cm) plus další šamotky zpravidla tři naštorc, což je min 20cm a jsme na 50cm vodorovné spalovací části. Ovšem nejlépe táhnou kamna, která mají vertikální odvod spalin co nejblíže ohni, (např, staré Petry), kde oheň šlehá do komína, to je pak hučák. Ovšem teplo jde komínem pryč. Tomu se brání akumulační částí u raketových kamen a zde jsou další potíže. Horké spaliny se nutí nejprve klesat o výšku sudu dolů pak cestovat vodorovnou akumulační částí (navíc zpočátku studenou) než se najde konečně svislá část, řekněme komín, kde mohou opět stoupat, jak to horký vzduch (spaliny) dělá. Když se podíváte na Guntamatic, tak ten nemá vodorovnou část, ale šikminu, kam se přikládá, která končí u paty vnitřního komínu. Tedy hoří u svislého komínu a pak to nemá chybu. U raketových kamen uvádí autoři i excentrickou konstrukci vnitřního komínu, čili je na stěně sudu a nevadí to, ale snižuje se tím délka vodorovné části.
V klasickém provedeních raketových kamen na internetu jde o kamna bez možnosti regulace tahu. Kamna sají spalovací vzduch přes přikládací prostor, proto by neměla kouřit do místnosti. Co se naloží, to shoří. Jak rychle, to záleží na konstrukci, ale mělo by to shořet rychle, odtud název raketová s patřičným zvukovým efektem. Teplo si musíte chytit v akumulační části, jinak vyhučí a účinnost bude podobná, jako u klasických kamen. Něco vysálá sud pokud bude hořet dřevo, až shoří, tak smůla, bude hřát jen akumulační část.
Jak je to s výkonem? 4kWh/kg suchého dřeva, čili jestli spálíte 1kg dřeva za hod. máte výkon 4kW. Když zkusíte, kolik dřeva může za hodinu shořet, dostanete max výkon. Je fakt, že není u raketových kamen nikde uváděn, nenašel jsem to.
Jsou uváděné nevýhody klasické konstrukce a to znamená, že to chce jiné řešení, pozměněné.
Opatřit na vybírání popela dvířky je jasné. Aby se nemuselo pořád přikládat udělat zásobník na dlouhé klacky, hladký, aby se nezachytávaly a padaly až do ohniště. Zásobník pak musí mít dole otvory (patřičný průřez), aby tudy mohl jít vzduch. Sání nemůže být výš, než vnitřní komín.
Problém zatápění. Protože akumulační část je nízko, je zpočátku zalitá studeným vzduchem, který se musí vyhnat. Tzv. problém studeného komínu, který se řeší zapálením novin nejlépe dole v komínu. Jinak budou kamna kouřit do místnosti. Taky se to dá řešit kusem lepenky a mácháním do vstupu kamen až chytnou tah. Ale do té doby kouří do místnosti, což je nepříjemné. Možná by to vyřešil i ventilátor na komínu, který by se po rozhoření dal pryč.
Pro dnešek stačí.
QNX
Příspěvky: 3701
Registrován: 20. 12. 2006, 9:59
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2011, 5:34

RK kamna u krocana dost dobře táhnout nemůžou. 12cm trubky, jsou zcela nedostatečné, navíc nedošlo k jejich zazdění do akumulační lavice=jsou silně ochlazované okolním vzduchem, komín to také žádný nemá. Tam prostě není žádný prostor, kde by se mohl potřebný tah vytvořit. Kamna proto proto hoří v nestabilním režimu. Když se dodělá akumulační hmota, tak se v ní do příštího dne vždy udrží teplejší vzduch = základ tahu pro. Když se udělá alespoň 2m izolovaný komínek, tak i spaliny v něm si zachovají větší teplotu = větší tah. Když se nevyhovující trubky 120mm nahradí průměrem 200mm, tak se poměry také zlepší. Nakonec se to samozřejmě musí oplácat a vytvarovat, protože samotné jádro kamen je poměrně hnusná hromada použitých cihel a hlíny. Připravené je to i na montáž popelníkových dvířek, na přívod vzduchu z exteriéru (to také může být prospěšné pro tah, eliminují se tlakové rozdíly na různých stranách domu) a na poklop přikládacího otvoru. .............bohužel krocana zahnala zima do teplých krajů a tak se to nedodělalo.

Josef Lipka: 530°C je málo, ale uznávám, že 1000°C už je asi moc. Podle teplot dosahovaných u jiných druhů kamen na dřevo je reálná teplota tak 850-950°C, když se bude pořádně fajrovat.
Tohle nechápu: "Pro 200 litrový sud je poloměr asi 30cm (už teď by měl být komín 60cm)" ......... komín nemusí být stejně velký jako sud. Pravidlo zvětšujícího se průřezu tahů v tomto případě neplatí.
Konstrukční úpravy ......... já bych se s tím vertikálním prostorem pro přikládání netrápil. Je to zdroj problémů. Nahradil bych ho i za cenu složitější konstrukce přikládacím prostorem vertikálním.
Na roztápění RK se s úspěchem dá použít ruční bateriové dmychadlo, nebo plynový hořák :-) , ale většinou to není nutné (obzvlášť, když jsou kamna teplá)
RaS
Příspěvky: 8589
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

25. 11. 2011, 5:50

QNX píše: já bych se s tím vertikálním prostorem pro přikládání netrápil. Je to zdroj problémů. Nahradil bych ho i za cenu složitější konstrukce přikládacím prostorem vertikálním.
sice těm kamnům vůbec nerozumím .. ale tohle je zajímavá věta..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
krocan
Příspěvky: 97
Registrován: 29. 4. 2009, 11:48
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2011, 6:18

Jj zima je prevít.Koukal jsem,že používají takové ty ohebné trubky,na rozvod teplého vzduchu dozadu do lavice,to bude lepší než trubky ke kamnům.No hlavně,když to bude makat.
krocan
Příspěvky: 97
Registrován: 29. 4. 2009, 11:48
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2011, 6:24

RaS píše:
QNX píše: já bych se s tím vertikálním prostorem pro přikládání netrápil. Je to zdroj problémů. Nahradil bych ho i za cenu složitější konstrukce přikládacím prostorem vertikálním.
sice těm kamnům vůbec nerozumím .. ale tohle je zajímavá věta..

Jj i mistr tesař se utne :D
krocan
Příspěvky: 97
Registrován: 29. 4. 2009, 11:48
Kontaktovat uživatele:

25. 11. 2011, 6:29

Pro Qnx-http://www.youtube.com/watch?v=LnD1QpHU ... re=related

By jsme mohli něco postavit,dost mně to láká :D
Odpovědět

Zpět na „Sobestacnost - alternativní životní styl“