Jaký CAD pro hobby použití?

CAD software, shareware, freeware
Odpovědět
chatpall
Příspěvky: 19
Registrován: 20. 3. 2012, 9:12

4. 7. 2012, 11:05

Ja na jednuduche domace veci pouzivam caelinux. Salome Meca.
madbull
Příspěvky: 1
Registrován: 9. 8. 2012, 1:07

9. 8. 2012, 6:28

prochaska píše:Protože ani amatér se už neobejde bez CADu tak jsem se rozhodl si nějaký pořídit. Navíc při tom nechci porušovat licenční podmínky výrobce, to znamená zároveň hledat nízkou či nulovou cenu.

Protože ještě nemám úplně jasno kterou cestou se vydám, předkládám k doplnění či diskusi mé poznatky z hledání vhodného CADu.

Navštívil jsem některé šťastné majitele těchto programů nebo jsem si stáhl demo či školní verze, pokud výrobce tuto možnost poskytuje. Vyzkoušel jsem zatím programy Autodesk Inventor 10, Alibre Design 9.1, Alibre design 8.2 a Catia.

Původně jsem měl před očima poněkud toporný AutoCAD někdy ze začátku devadesátých let. Při pátrání po CADech nové generace mě příjemně překvapilo, že princip autocadovského digitálního rýsovacího prkna (byť dotaženého téměř k technické dokonalosti) je už defacto opuštěn a současné 3D CADy už fungují úplně jinak, způsobem který jsem si neuměl představit ani ve snu a obecně se snadností obsluhy kterou jsem po mých letitých zkušenostech z IT od softwaru rozhodně nečekal. Potud příjemná překvapení. Méně příjemné už bylo zjištění, že startovní cena základní verze takového softu začíná obvykle někde kolem 200,000 Kč.

Autodesk Inventor 10 mi připadl jako nejintuitivnější ze zkoumaných CADů, i když má také svá zákoutí kdy jsem netušil kudy dál a hodiny jsem se vrtal v knížkách, helpech a tutorialech. Velká výhoda je existence nezávislé knížky v češtině (Fořt, Kletečka: Autodesk Inventor, Grada 2004). S Inventorem se dají dělat objemové (solid - jak se to správně překládá?) modely, neumí plochy (surface) takže se s ním bude trošku hůř dělat třeba karoserie :-). Plochy jsou zřejmě vyhrazené jen CADům nejvyšší třídy, nevím proč, takže se tím zatím nezabývám. Po několika dnech hraní si jsem byl schopen udělat model skoro každé součástky která mě napadla a vygenerovat k ní graficky poměrně pěkný výkres, i když jsem před tím nikdy žádný 3D CAD neviděl. Jen mě občas překvapila absence nějaké funkce kterou bych i jako laik očekával jako samozřejmost, například že zřejmě nejde žádným způsobem načíst souřadnice křivky připravené v jiném programu.

Dá se požádat o 30denní trial verzi, což plně stačí na naučení základů samostudiem. Nebýt vysoké ceny, asi bych se rozhodl právě pro Inventor.

Druhý soft který jsem zkoušel byl Catia - možná nejobsáhlejší CAD ve kterém se dá údajně udělat vše od návrhu součástí až po sestavení vhodné výrobní linky. Všechno co ostatní CADy nezvládnou prý Catia umí. Zkoušel jsem si s ním hrát bez vysvětlení a zaškolení, asi po půl hodině se mi nevím jak podařilo zkonstruovat krychli. Tím jsem skončil, Catia je pro hobby účely asi tak vhodná jako důlní zakladač pro zrytí zahrádky. A i cena patří k těm nejvyšším v oboru. Na trial verzi ani cenovou nabídku jsem se ani neptal.

Třetí byl Alibre Design 9.1. Umí plus mínus totéž co Inventor, osobně mi připadl nepatrně (ale opravdu jen nepatrně) méně uživatelsky přítulný. Co mě překvapilo je cena začínající tuším někde na dvaceti tisících, což už se za jistých okolností dá vydržet.
Zajímavé překvapení byl Alibre Design 8.2, který je možné používat bezplatně. Pro tento účel jsou vyšší funkce zablokovány, ale přesto se dá udělat i dost složitý model a omezení se projeví až při generování výkresů, kdy software umožní umisťovat pouze vodorovné a svislé kóty. Nicméně pro hobby účely to leckdy stačí a ani není nutné si dojednávat s dodavatelem poskytnutí trial verze. Ke stažení na http:vám Alibre 8.2 a čekám, jestli se neobjeví nějaká lepší variant
Ještě dvě upozornění:

Pro šťouraly - vše výše uvedené je pohled amatéra s nulovými předchozími zkušenostmi, který má na CAD zákonitě jiné požadavky než profesionál zvyklý na velké pracovní týmy a rozsáhlé projekty.

A pro všechny - pozor, 3D CAD je návykový, poté co jsem jej vyzkoušel bych vzal tužku a pravítko do ruky asi jen pod pohrůžkou násilí.
prosimte ta publikace od toho forta se da sehnat kde?uz v inventoru trochu cmaru ale vzdy se hodi chytra knizka...dekuju martin
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8173
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

11. 8. 2012, 8:08

Mám ji doma a už ji nepotřebuju :-) Napiš adresu, nebo si ji můžeš vyzvednout u mě v Praze nebo v Roudnici n.L.
Jinak Inventor jsem opustil a přešel na SolidWorks.
Aleš Procháska
testone
Sponzor fora
Příspěvky: 7217
Registrován: 3. 12. 2010, 5:56
Bydliště: Slaný

11. 8. 2012, 10:12

prochaska píše:Mám ji doma a už ji nepotřebuju :-) Napiš adresu, nebo si ji můžeš vyzvednout u mě v Praze nebo v Roudnici n.L.
Jinak Inventor jsem opustil a přešel na SolidWorks.
a mohl bys prosím napsat nějaké zkušenosti?
Srovnání Inventor/SolidWorks?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8173
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

12. 8. 2012, 12:25

Klidně napíšu, ale je to subjektivní a místy mám jen pár let staré vzpomínky, tak ať mě nepřijde zbít nějaký agent zastupující jednu či druhou firmu :-)

Základní princip modelování v obou programech (a asi ve všech 3D CADech) je stejný. Oba jsou po krátkém školení od někoho, kdo s tím umí, celkem intuitivní a dá se s nimi učit pracovat metodou postupného objevování dalších a dalších funkcí (kterých je nezapamatovatelné množství), ale pokud do nich někdo spadne rovnýma nohama s nulovou předchozí zkušeností, tak to prvních pár dní vypadá jako softwarová noční můra :-) Oba zvládnou dost na to, aby se s nimi dalo vymodelovat cokoliv, co si moje představivost umí vymyslet. SolidWorks jsem si nakonec vybral kvůli lepší návaznosti na CAM (tehdy, nevím jak dnes), kvůli tomu, že jeho formát je rozšířenější a kvůli méně nepřívětivé cenové politice. Také jsem měl nepříjemné pocity z toho, že Autodesk tradičně ignoroval připomínky a návrhy uživatelů (nevím, jak teď).

Inventor má tu výhodu, že je novější (Autodesk začal s jeho vývojem až v době, kdy bylo jasné, že Autocad je už definitivně mimo mísu) a tudíž se mohl vystříhat některých chyb, kterých se starší programy jako SolidWorks už asi nezbaví. Inventor je jednoznačně lepší v grafické kvalitě výkresů, což mi v SolidWorks chybí (čímž zdaleka netvrdím, že by výkresy v SW byly ohyzdné, jen mají nedotažené nějaké detaily, viz dále). V SW se dost nepohodlně a nejasně pracuje s barvami čar, vrstvy jsou jen omezeně funkční, použití vybarvování místo šrafování je téměř nemožné. V SW je (resp. bylo před několika lety) ale víc možností co se týká různých řezů, pohledů, automatického generování kusovníků atd. Stejně tak se v Inventoru lépe pracuje s barvami modelů, u SW jsou jen tak-nějak dobastlené a práce s barvami je poněkud nepřehledná. Naštěstí fotorealistické obrázky nedělám, tak mě to příliš nepálí. SW měl před tehdy zase větší škálu prvků modelování, lepší možnosti sestav a lepší simulace (FEM), což ale prý Inventor dotáhnul. Ale SW zase na rozdíl od Inventoru neumí parametrické součásti (nebo jsem aspoň nepřišel na to, jak se dělají). V SW se zase líp dělaly návaznosti součástí na sestavu (tím myslím to, že například vymodeluju bednu a víko potom modeluju přímo v sestavě bedna-víko a když pak změním rozměr bedny, změní se mi i víko), což pro mě bylo dost rozhodující.

Když tak další věci spíš na dotaz, nic mě zrovna nenapadá, i když toho určitě bude víc :-)
Aleš Procháska
romi
Příspěvky: 96
Registrován: 19. 1. 2011, 7:19

12. 8. 2012, 1:51

Dobře na mě zapůsobil Varicad . Demo verze na 30 dnů. Cena 50000Kč.....
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 4564
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

12. 8. 2012, 4:47

Pro hobby 3D legální modelování jednoznačně vyhrává Alibre. Jako druhý bych doporučil Rhinoceros a jeko třetí T-Flex. Odstupňováno dle ceny. Ve rhinu se dá vymodelovat jakýkoliv tvar, to bych doporučil více umělecky založeným modelářům. Varicad je čistě strojařský CAD pro jednoduché tvary, víc než v Alibre se v něm nevymodeluje.
jgeez
Příspěvky: 31
Registrován: 28. 8. 2013, 9:28
Bydliště: Panelák

25. 9. 2013, 10:04

Zdravím
Chtěl bych se zeptat nějakého zkušenějšího kolegy jaký program zvolit pro kreslení 3D .
Nejde mi ani tak o součástky jako spíše a nakreslení návrhu cnc frézky kde konstrukce je řešena hliníkovými profily s T drážkami pojezd portálu bude lineární vedení a zbylé osy budou na tyčích.
Začínám se stavbou a rád bych měl nejprve nákres mechaniky abych se mohl nějak odpíchnout.
Viděl jsem zde již několik moc pěkných výkresů kde byli právě tyto prvky použity a vypadalo to opravdu velice efektně.
Raději bych nějaké přívětivější uživatelské rozhraní a samozdřejmě pro hoby nějakou rozumnou cenu s možností trial na osahaní programu.
Již jsem tu propátral dosti příspěvků nicméně programy za 50 000 nejsou pro mě reálné.
Pokud by měl někdo čas a chut se mnou skonzultovat i stavbu frézky byl bych vděčný.
Děkuji za rady
Uživatelský avatar
bobik
Příspěvky: 4564
Registrován: 11. 12. 2007, 7:48
Bydliště: Okres Klatovy

26. 9. 2013, 2:28

Zdarma by se frézka dala nakreslit v programu 123D od autodesku. Má to takové hnusné ovládání, ale pro člověka nedotčeného jiným CADem by to nemělo vadit. Výkresy se z toho dají vygenerovat a případně dokotovat ve free 2D náhradě autocadu Draftsiht.
RaS
Příspěvky: 8589
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

26. 9. 2013, 5:26

draftsight.. jen kdyby to někdo hledal tak ať mu tam nechybí písmenko..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
z.j
Příspěvky: 128
Registrován: 11. 8. 2011, 12:33
Bydliště: Št. (SK)

26. 9. 2013, 8:18

Ja sa tiež prikláňam ku Draftsight. Používam to cca. 2 roky. Na 2D CAD úplne v pohode. Vydávajú aktualizácie, atď.
Polesovsky
Příspěvky: 458
Registrován: 28. 5. 2011, 9:30
Bydliště: Brno

28. 9. 2013, 5:27

Tož jsem se účastnil http://konference.cadforum.cz/program.asp" onclick="window.open(this.href);return false;
a ptal jsem se na moznost zapujceni Inventoru na zauceni. Odpoved "na 30 dni". Otazka "proc jenom 30 dni, za 30 dni se toho moc nenaucite. Konkurencni firma Solidvision dava moznost studentske verze na cely rok?"
Odpoved "To u nas taky davame - je moznost se podivat na nase stranky a stahnout si zdarma rocni skolni verzi."

Otazka na pana Jiri Havla "proc jste ve Vasi firme AGRIO vybrali Inventor a ne jiny CAD? Neni to spise tim, ze tento CAD jste vybiral zduvodu, ze jste jej trochu znal a nechtel jste se ucit neco jineho odznovu? Nebyl to vyber ve firme spise o Vasi lenosti nez porovnani prednosti a slabin jednotlivych casti CADu?"
Bez odpovedi. Dotycny mi jen dal vizitku a ze mi rad vasvetli vse osobne.

Zajimave bylo i hlasovani o CLOUDu sefredaktorem casopisu CAD.
Kdo je pro pouzivani CLOUDu prostrednictvim webu? 10-15% pritomnych.
Kdo zatim neuvazuje o pouzivani CLAUDU? asi 30% pritomnych
Kdo je proti pouzivani CLOUDu? 15% pritomnych

Otazka "JAk je to s daty ulozenymi pomoci CLOUDu, kdyz nechci na nejakou chvili v CLOUDu pokracovat , nebo uz nechci vubec dale vyuzivat Inventor CLOUD ?"
Odpoved "Musite si pozadat o prevedeni dat a Vase data Vam prevedeme. Pokud se neozvete tak je po mesici smazem"
Otazka "Napriklad data ucetnictvi se musi archyvovat po dobu nekolika let. Proc u Vaseho CLOUDu neni neco podobneho?"
Odpoved " NENI ".

Otazka "Jak casto firmy aktualizuji Inventor nebo AutoCAD?"
Odpoved "jednou za dva az tri roky"
rollfree
Příspěvky: 492
Registrován: 3. 12. 2008, 1:23
Bydliště: Brno

28. 9. 2013, 12:38

Polesovsky píše:Otazka "JAk je to s daty ulozenymi pomoci CLOUDu, kdyz nechci na nejakou chvili v CLOUDu pokracovat , nebo uz nechci vubec dale vyuzivat Inventor CLOUD ?"
Odpoved "Musite si pozadat o prevedeni dat a Vase data Vam prevedeme. Pokud se neozvete tak je po mesici smazem"
Teda vubec nic o teto problematice nevim. Ale uz samotna veta "pokud se neozvete tak je po mesici smazem" je dostatecna antikoncepce proti pouziti tohoto systemu. Takoveho reseni bych se nedotkl ani klackem.
Predstava, ze se nekde vysekam v aute nebo se treba znelibim panu Istvanovi, a kdyz me pak pusti ze spitalu/vazby domu, tak ma data budou v haji - to je fakt reseni na urovni 21. stoleti.
Soustruh Noell E0177 (Sandra), jenom kličky
Frézka 3040z (Fiona), LinuxCNC
prochaska
Sponzor fora
Příspěvky: 8173
Registrován: 16. 7. 2006, 12:33
Bydliště: Praha Bohnice + Roudnice nad Labem
Kontaktovat uživatele:

28. 9. 2013, 3:24

Já bych spíš sázel na nekonečnou tupost toho přednášejícího :-) Prostě jen něco špatně pochopil a posílá to neochvějně jako svatou pravdu dál. Tohle si přece nedovoli vymyslet ani Autodesk i s jejich pověstným přístupem k potřebám klientů :-)
Aleš Procháska
Polesovsky
Příspěvky: 458
Registrován: 28. 5. 2011, 9:30
Bydliště: Brno

28. 9. 2013, 8:06

prochaska píše:Já bych spíš sázel na nekonečnou tupost toho přednášejícího :-) Prostě jen něco špatně pochopil a posílá to neochvějně jako svatou pravdu dál. Tohle si přece nedovoli vymyslet ani Autodesk i s jejich pověstným přístupem k potřebám klientů :-)
pověstným přístupem k potřebám klientů? To uz Atedesk neco podobzeho provozuje? Myslim tim ten pristup.
Odpovědět

Zpět na „CAD“