Tvarůžky
Ahoj já to taky zkoušel a jediný dobrý výsledek byl s tím vzít koupený tvarůžek a naočkovat s ním tvaroh : http://olomoucky.denik.cz/zpravy_region ... 30806.html" onclick="window.open(this.href);return false;
to samé jsem dělal s nivou
to samé jsem dělal s nivou
Díky,díky
Tohle testnu,jen zkusím ubrat soli.Nevěděl jsem že se to musí očkovat.Ten dřívější pokus asi nevyšel taky proto že jsem buďto málo obracel nebo moc sušil...Jednou tam nakladla vajíčka moucha,to bych nikomu nepřál vidět a hlavně cítit...
Ovšem několikrát denně obracet a koupat,to se snad nedělá ani s dětma...
Bude to běh na dlouhou trať jak tak koukám,než se to vychytá.
Tohle testnu,jen zkusím ubrat soli.Nevěděl jsem že se to musí očkovat.Ten dřívější pokus asi nevyšel taky proto že jsem buďto málo obracel nebo moc sušil...Jednou tam nakladla vajíčka moucha,to bych nikomu nepřál vidět a hlavně cítit...
Ovšem několikrát denně obracet a koupat,to se snad nedělá ani s dětma...
Bude to běh na dlouhou trať jak tak koukám,než se to vychytá.
já zkoušel různý recepty včetně máčení v pivu a podobně a je pravda že to smrdělo fakt parádně ale chut nic moc a hlavně to nedrželo pokupě , ale tady díy tomu tvarůžku se do toho dostanou ty správný kultůry a ty se tam namnoží
-
- Příspěvky: 48
- Registrován: 31. 5. 2009, 5:15
- Bydliště: Kojetín
- Kontaktovat uživatele:
Je to víc jak 50let,kdy jsem jezdíval na prázdniny k babce a ta nám dělávala z mléka tvaroh ,ten se mírně osolil,prokmínoval a nechl se tak 14dní v teple a suchu zrát přikrytý plátýnkem až začak sklovatět,potom se nakrájela na drobno cibule,nebo jen nať,promíchlo se to všechno a ještě ze 3dny se to nechalo odpočinout,ale pak to byl mazec.Doma pečený chleba s máslem a toto.Jak to píšu,tak se mi sbíhají sliny.Bohužel z dnešního tvarohu to nejde udělat,vždy to zhořkne a není to dobré,nebo to chytne plíseň.
Zdravím,přesně toto znám i já ze svých mladých let, a jako dospělý jsem se pokusil vícekrát vyrobit, ale nelze - proces nefunguje.
Poslední pokus před několika měsíci - mléko od soukromé krávy, pouze pastva a šrot z vlastního obilí, žádná siláž, opět bez výsledku.
Můj bratranec veterinář se domnívá, že je to způsobeno očkováním dobytka antibiotiky, které je povinné - asi to je ten důvod.
Poslední pokus před několika měsíci - mléko od soukromé krávy, pouze pastva a šrot z vlastního obilí, žádná siláž, opět bez výsledku.
Můj bratranec veterinář se domnívá, že je to způsobeno očkováním dobytka antibiotiky, které je povinné - asi to je ten důvod.
-
- Příspěvky: 48
- Registrován: 31. 5. 2009, 5:15
- Bydliště: Kojetín
- Kontaktovat uživatele:
Také chodíme na domácí mléko,jak bude teplo,tak se také pokusím vrátit se do dětských let,třeba se povede.
Díky ( karelsklo),že jsi to tady trochu oživil,nemusíme pořád jen vyrábět mašinky a pracovat.
Tak hezký svátky všem DZst.
Díky ( karelsklo),že jsi to tady trochu oživil,nemusíme pořád jen vyrábět mašinky a pracovat.
Tak hezký svátky všem DZst.
Ten veterinář bude divnej, jak by to dělali v Olomouci nebo v Sedlčanech? Tam určitě nemají krávy bez očkování, leda že by to bylo vyrobený z ropy....prostě jen to chce tu správnou plíseň, kulturu.karelsklo píše:Jako že antibiotika přejdou do tvarohu a znemožní množení tvarůžkové kultury?
oni pouzivaji velmi agresivni kultury, ktere pak po namnozeni ve vyrobnim materialu zabiji, aby na pulte a pri preprave vydrzel, dela se to i se syry, sul je velmi dulezita kvuli konzervaci a proti plisnim, to jedine v prumyslu zustalo po predcichGeeSnake píše:Ten veterinář bude divnej, jak by to dělali v Olomouci nebo v Sedlčanech? Tam určitě nemají krávy bez očkování, leda že by to bylo vyrobený z ropy....prostě jen to chce tu správnou plíseň, kulturu.karelsklo píše:Jako že antibiotika přejdou do tvarohu a znemožní množení tvarůžkové kultury?
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
U nás ve městečku je "krávomat" se syrovým mlékem a čerstvým tvarohem tak můžu začít.Nevím jestli se tam dá koupit syrovátka ale mají ji ve kšeftě sušenou.
Ten nápad s vlhčením syrovátkou je fajn,myslím že to dost pomůže s regulací "procesu".
Jen to chce vyšetřit místo v lednici což je teď problém i přesto že jsme se rozhodli strávit Vánoce asketicky ( tedy ženská,chytl ji žlučník )
Já jsem si naopak dal předsevzetí sežrat šišku uheráku (normálně tyhle věci moc nejím) a hodlám ho dodržet .
Jinak mě opravdu se..množství soli v potravinách.Všichni tím straší ale koupit dnes něco s normálním množstvím soli je problém.
Ty tvargle si třeba nemůžu dát k večeři protože bych celou noc pil a běhal...
Ten nápad s vlhčením syrovátkou je fajn,myslím že to dost pomůže s regulací "procesu".
Jen to chce vyšetřit místo v lednici což je teď problém i přesto že jsme se rozhodli strávit Vánoce asketicky ( tedy ženská,chytl ji žlučník )
Já jsem si naopak dal předsevzetí sežrat šišku uheráku (normálně tyhle věci moc nejím) a hodlám ho dodržet .
Jinak mě opravdu se..množství soli v potravinách.Všichni tím straší ale koupit dnes něco s normálním množstvím soli je problém.
Ty tvargle si třeba nemůžu dát k večeři protože bych celou noc pil a běhal...
Vyrábět je přímo z mléka je zdlouhavé (musí se to provádět kyselým srážením - v domácích podmínkach kys. citronovou). Lepší je to vyrábět z rozemletého tvrdého tvarohu na strouhání, přidá se sůl, pak jedlá soda nebo uhličitan vápenatý (jako pufr - regulátor kyselosti) a zbytek už tu byl popsán.
Ten úžasně smradlavej, ale chuťově dokonalej sýr prostě doma dnes asi nevyrobíte.
Určitě to bude, jak tu někdo napsal, očkováním dobytka kdejakým "tím sajrajtem"...
Naposledy jse mi tohle povedlo "vytvořit" z mléka kraviček, jejichž produkt byl určen na výrobu zvaného "Sunar" (kojenecká strava, pro toho, kdo neví...) někde kolem roku 1999-2001, kdy jsem k tomu mléku měl přístup (vysoko na Šumavě (ochranné pásmo)).
Od té doby každý pokus skončil katastrofou....
Buď to zkyslo nebo zplesnívělo, ale úžasně lahodného a smradlavého hrnku sýra (jak dělala moje babi), jsem nikdy nedosáhl
p.s.
a to mám i ten hrnek po "bábině"
Určitě to bude, jak tu někdo napsal, očkováním dobytka kdejakým "tím sajrajtem"...
Naposledy jse mi tohle povedlo "vytvořit" z mléka kraviček, jejichž produkt byl určen na výrobu zvaného "Sunar" (kojenecká strava, pro toho, kdo neví...) někde kolem roku 1999-2001, kdy jsem k tomu mléku měl přístup (vysoko na Šumavě (ochranné pásmo)).
Od té doby každý pokus skončil katastrofou....
Buď to zkyslo nebo zplesnívělo, ale úžasně lahodného a smradlavého hrnku sýra (jak dělala moje babi), jsem nikdy nedosáhl
p.s.
a to mám i ten hrnek po "bábině"
hele prostě to musí jít na netu receptů kupa , taky to zase skusím : http://conovehonakopci.cz/?p=28" onclick="window.open(this.href);return false;