Tvarůžky
Uvidíme .
Zítra se budu motat celý den v kuchyni tak zkusím začít.Tvargle-startovní kulturu jsem vzal nejvyspělejší co byla k dispozici,na to množství tvarohu bych dal asi půlku.Nebo třetinu.Sytovátku mám taky.
Ale co s tím srážením kyselosti,mám tu sodu dávat nebo se na to vykašlat?Event.kolik?
Nevím,ten kmín asi dávat zatím nebudu,mám strach z kvašení nebo infekce plísněmi.Spíš bych to pokmínoval až ve finále,před vyhozením...
Zítra se budu motat celý den v kuchyni tak zkusím začít.Tvargle-startovní kulturu jsem vzal nejvyspělejší co byla k dispozici,na to množství tvarohu bych dal asi půlku.Nebo třetinu.Sytovátku mám taky.
Ale co s tím srážením kyselosti,mám tu sodu dávat nebo se na to vykašlat?Event.kolik?
Nevím,ten kmín asi dávat zatím nebudu,mám strach z kvašení nebo infekce plísněmi.Spíš bych to pokmínoval až ve finále,před vyhozením...
wow ...tak by mne zajímalo odkud dnes ty sýrárny berou mléko?Hades píše:Ten úžasně smradlavej, ale chuťově dokonalej sýr prostě doma dnes asi nevyrobíte.
Určitě to bude, jak tu někdo napsal, očkováním dobytka kdejakým "tím sajrajtem"...
Naposledy jse mi tohle povedlo "vytvořit" z mléka kraviček, jejichž produkt byl určen na výrobu zvaného "Sunar" (kojenecká strava, pro toho, kdo neví...) někde kolem roku 1999-2001, kdy jsem k tomu mléku měl přístup (vysoko na Šumavě (ochranné pásmo)).
Od té doby každý pokus skončil katastrofou....
Buď to zkyslo nebo zplesnívělo, ale úžasně lahodného a smradlavého hrnku sýra (jak dělala moje babi), jsem nikdy nedosáhl
p.s.
a to mám i ten hrnek po "bábině"
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
to karelsklo:
Důležité je, aby to byl nízkotučný tvaroh (nejlépe ten tvrdý na strouhání), na 1 kg stačí lžička sody.
Důležité je, aby to byl nízkotučný tvaroh (nejlépe ten tvrdý na strouhání), na 1 kg stačí lžička sody.
To jsem taky zvědav navýsledek, já to všechno už mám za sebou, moje pokusy ještě před Vítězným listopadem z pytlíkového mléka shnily (přičítalo se tehdy krmení krav siláží), z pozdějšího krabicového z různých
mlékáren taky anebo žádná činnost, teď beru mléko od sedláka ( dělám z něj úspěšně skvělé jogorty ), taky nefunguje - pořád je to ten původní tvaroh. Jinak kdysi jsem znal slečnu - laborantku v mlékárně,
která mi nosila kultury na výrobu kefírů a acidofilních kyšek, o od ní si nejasně pamatuju, že v žádném případě se nepokoušet vyrábět doma plísňové sýry typu Niva nebo hermelín, snadno prý přitom mohou
vzniknout extrémně nebezpečné rakovinotvorné látky
mlékáren taky anebo žádná činnost, teď beru mléko od sedláka ( dělám z něj úspěšně skvělé jogorty ), taky nefunguje - pořád je to ten původní tvaroh. Jinak kdysi jsem znal slečnu - laborantku v mlékárně,
která mi nosila kultury na výrobu kefírů a acidofilních kyšek, o od ní si nejasně pamatuju, že v žádném případě se nepokoušet vyrábět doma plísňové sýry typu Niva nebo hermelín, snadno prý přitom mohou
vzniknout extrémně nebezpečné rakovinotvorné látky
-
- Příspěvky: 48
- Registrován: 31. 5. 2009, 5:15
- Bydliště: Kojetín
- Kontaktovat uživatele:
Sice nejsem odborník na výrobu sýrů, ale vím jediné očkováním to nebude! To je totální nesmysl! Jediné očkování se provádí testovací (serologicke a virologické) na testy ibr, bovnníleukoza a bruceloza. Jestly někdo používá mléko po podání antibiotik, tak porušuje vererinární a hygienické předpisy, čímž dotyčnému hrozí nemalé pokuty!!! A použití takového mléka pro potravinářství je zakázané!
Zakopaný pes je v způsobu výroby tvarohu. Toho se naděláme doma dost. Nejlepší tvaroh je z mléka normálně samovolně sedlého bez různých "zlepšovadel", na principu kyselin. Tvaroh není kyselý. Zároveň mléko se musí koupit od soukromníka jako takzvaně krmné bez pasterizace a nejlépe i se smetanou. Tvarohy koupené v krámech jsou plné zahušťovadel na bázi škrobu a i s přídavkem chemie, aby déle vydržely. Mléko z krabic a podobné sračky nemají s mlékem nic společného, pouze náznak barvy . Na kvalitu tvarohu má i vliv plemeno a strava dojnic, prostě od každé kravy je tvaroh jiný . Splněním podmínky kvalitního základu je částečně vyhráno, stačí už jen mít dobrou kulturu, správné uložení a dílo se musí podařit.
Mléko na tvaroh je nejlépe odebrat od dobrého soukromníka. Když ho sušně požádáte, jistě vám ukáže i chov a tam kvalitu poznáte na první pohled. Nezapmeňte vzít na exkurzi i omladinu. Aby nehledali fialovou kravičku ve chlévě, jak se mě již několikrát stalo .
S přáním hodně zdaru j-k
Zakopaný pes je v způsobu výroby tvarohu. Toho se naděláme doma dost. Nejlepší tvaroh je z mléka normálně samovolně sedlého bez různých "zlepšovadel", na principu kyselin. Tvaroh není kyselý. Zároveň mléko se musí koupit od soukromníka jako takzvaně krmné bez pasterizace a nejlépe i se smetanou. Tvarohy koupené v krámech jsou plné zahušťovadel na bázi škrobu a i s přídavkem chemie, aby déle vydržely. Mléko z krabic a podobné sračky nemají s mlékem nic společného, pouze náznak barvy . Na kvalitu tvarohu má i vliv plemeno a strava dojnic, prostě od každé kravy je tvaroh jiný . Splněním podmínky kvalitního základu je částečně vyhráno, stačí už jen mít dobrou kulturu, správné uložení a dílo se musí podařit.
Mléko na tvaroh je nejlépe odebrat od dobrého soukromníka. Když ho sušně požádáte, jistě vám ukáže i chov a tam kvalitu poznáte na první pohled. Nezapmeňte vzít na exkurzi i omladinu. Aby nehledali fialovou kravičku ve chlévě, jak se mě již několikrát stalo .
S přáním hodně zdaru j-k
Možná to dopadne,kultura se šíří,postupně to zraje,vůně je tvarůžková.Problém je s teplotou-nemám jak dodržet těch 15C, to je myslím dost zásadní.Mám je v lednici a tam je jim zima,tím pádem to zbytečně trvá.
Možná by na to byla ideální nějaká ta "vinotéka"...
Další věc je že to chce v začátku dobře semlet a homogenizovat,přemýšlím o nějaké lisovací formičce-práce pro cnc,formařina .
Mimo téma ještě pokus o Itálii,penne se slaninou,brokol.omáčkou a parmazánem.Když už mám všeho dost čumim na Ridiho jak má"spičatý nože",vaří"umra a křest"... .
Možná by na to byla ideální nějaká ta "vinotéka"...
Další věc je že to chce v začátku dobře semlet a homogenizovat,přemýšlím o nějaké lisovací formičce-práce pro cnc,formařina .
Mimo téma ještě pokus o Itálii,penne se slaninou,brokol.omáčkou a parmazánem.Když už mám všeho dost čumim na Ridiho jak má"spičatý nože",vaří"umra a křest"... .
https://www.youtube.com/watch?v=kxLwszXX09w" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...