Stránka 2 z 3

Re: Tvarůžky

Napsal: 23. 12. 2014, 7:32
od Hades
no obávám se, že se to nepovede. pokud ano, tak "jen dobrou chuť"

Re: Tvarůžky

Napsal: 23. 12. 2014, 8:11
od karelsklo
Uvidíme :D .
Zítra se budu motat celý den v kuchyni tak zkusím začít.Tvargle-startovní kulturu jsem vzal nejvyspělejší co byla k dispozici,na to množství tvarohu bych dal asi půlku.Nebo třetinu.Sytovátku mám taky.
Ale co s tím srážením kyselosti,mám tu sodu dávat nebo se na to vykašlat?Event.kolik?
Nevím,ten kmín asi dávat zatím nebudu,mám strach z kvašení nebo infekce plísněmi.Spíš bych to pokmínoval až ve finále,před vyhozením... :D

Re: Tvarůžky

Napsal: 23. 12. 2014, 8:14
od PAKO.ll
Hades píše:Ten úžasně smradlavej, ale chuťově dokonalej sýr prostě doma dnes asi nevyrobíte.
Určitě to bude, jak tu někdo napsal, očkováním dobytka kdejakým "tím sajrajtem"...
Naposledy jse mi tohle povedlo "vytvořit" z mléka kraviček, jejichž produkt byl určen na výrobu zvaného "Sunar" (kojenecká strava, pro toho, kdo neví...) někde kolem roku 1999-2001, kdy jsem k tomu mléku měl přístup (vysoko na Šumavě (ochranné pásmo)).

Od té doby každý pokus skončil katastrofou....
Buď to zkyslo nebo zplesnívělo, ale úžasně lahodného a smradlavého hrnku sýra (jak dělala moje babi), jsem nikdy nedosáhl :(

p.s.
a to mám i ten hrnek po "bábině"
wow ...tak by mne zajímalo odkud dnes ty sýrárny berou mléko? :D

Re: Tvarůžky

Napsal: 23. 12. 2014, 9:50
od Hades
ale to je jednoduché... je to samá "chemie"

Už nevím, kdo to řekl... "zkuste vládnout národu, co jí tavené sýry...."

Re: Tvarůžky

Napsal: 23. 12. 2014, 11:28
od Max
to karelsklo:

Důležité je, aby to byl nízkotučný tvaroh (nejlépe ten tvrdý na strouhání), na 1 kg stačí lžička sody.

Re: Tvarůžky

Napsal: 24. 12. 2014, 10:24
od karelsklo
Díky,jdu na to.

Re: Tvarůžky

Napsal: 25. 12. 2014, 10:54
od karelsklo
Tak uvidíme.Zatím jsem je dal na balkon ale má se ochladit takže musím najít jiné místo.
Moc šancí tomu nedávám nicméně co kdyby...
Budu průběžně reportovat... :)

Re: Tvarůžky

Napsal: 25. 12. 2014, 11:43
od Hades
vypadaj nádherně. držímm palce, aby se povedly

Re: Tvarůžky

Napsal: 26. 12. 2014, 7:29
od doncarlos
To jsem taky zvědav navýsledek, já to všechno už mám za sebou, moje pokusy ještě před Vítězným listopadem z pytlíkového mléka shnily (přičítalo se tehdy krmení krav siláží), z pozdějšího krabicového z různých
mlékáren taky anebo žádná činnost, teď beru mléko od sedláka ( dělám z něj úspěšně skvělé jogorty ), taky nefunguje - pořád je to ten původní tvaroh. Jinak kdysi jsem znal slečnu - laborantku v mlékárně,
která mi nosila kultury na výrobu kefírů a acidofilních kyšek, o od ní si nejasně pamatuju, že v žádném případě se nepokoušet vyrábět doma plísňové sýry typu Niva nebo hermelín, snadno prý přitom mohou
vzniknout extrémně nebezpečné rakovinotvorné látky

Re: Tvarůžky

Napsal: 26. 12. 2014, 8:59
od Zdeněk Daněk
Než se takto trávit,to si raději udělám lepší koko a také lítalo po dvoře :lol:

Re: Tvarůžky

Napsal: 26. 12. 2014, 4:27
od karelsklo
Pěkné zátiší,chybí už jen soudek ... :D

Jinak-cosi se děje,vypadá to že kultura se možná chytla a šíří se...

Re: Tvarůžky

Napsal: 26. 12. 2014, 4:49
od packa
hlavně je neviděs , ale vypadá to že jo , že to dělá co má . držím palce .

Re: Tvarůžky

Napsal: 26. 12. 2014, 8:32
od j-k
Sice nejsem odborník na výrobu sýrů, ale vím jediné očkováním to nebude! To je totální nesmysl! Jediné očkování se provádí testovací (serologicke a virologické) na testy ibr, bovnníleukoza a bruceloza. Jestly někdo používá mléko po podání antibiotik, tak porušuje vererinární a hygienické předpisy, čímž dotyčnému hrozí nemalé pokuty!!! A použití takového mléka pro potravinářství je zakázané!

Zakopaný pes je v způsobu výroby tvarohu. Toho se naděláme doma dost. Nejlepší tvaroh je z mléka normálně samovolně sedlého bez různých "zlepšovadel", na principu kyselin. Tvaroh není kyselý. Zároveň mléko se musí koupit od soukromníka jako takzvaně krmné bez pasterizace a nejlépe i se smetanou. Tvarohy koupené v krámech jsou plné zahušťovadel na bázi škrobu a i s přídavkem chemie, aby déle vydržely. Mléko z krabic a podobné sračky nemají s mlékem nic společného, pouze náznak barvy :roll: . Na kvalitu tvarohu má i vliv plemeno a strava dojnic, prostě od každé kravy je tvaroh jiný :D. Splněním podmínky kvalitního základu je částečně vyhráno, stačí už jen mít dobrou kulturu, správné uložení a dílo se musí podařit.
Mléko na tvaroh je nejlépe odebrat od dobrého soukromníka. Když ho sušně požádáte, jistě vám ukáže i chov :D a tam kvalitu poznáte na první pohled. Nezapmeňte vzít na exkurzi i omladinu. Aby nehledali fialovou kravičku ve chlévě, jak se mě již několikrát stalo :shock: .
S přáním hodně zdaru j-k

Re: Tvarůžky

Napsal: 30. 12. 2014, 7:55
od karelsklo
Možná to dopadne,kultura se šíří,postupně to zraje,vůně je tvarůžková.Problém je s teplotou-nemám jak dodržet těch 15C, to je myslím dost zásadní.Mám je v lednici a tam je jim zima,tím pádem to zbytečně trvá.
Možná by na to byla ideální nějaká ta "vinotéka"...
Další věc je že to chce v začátku dobře semlet a homogenizovat,přemýšlím o nějaké lisovací formičce-práce pro cnc,formařina :) .

Mimo téma ještě pokus o Itálii,penne se slaninou,brokol.omáčkou a parmazánem.Když už mám všeho dost čumim na Ridiho jak má"spičatý nože",vaří"umra a křest"... :) .

Re: Tvarůžky

Napsal: 30. 12. 2014, 8:05
od PAKO.ll
https://www.youtube.com/watch?v=kxLwszXX09w" onclick="window.open(this.href);return false;