Mily Juraj.
Tvoj napad s vakuovanim zeleniny je sice perfektne zrealizovany, ale musim sa priklonit k nazoru ostatnych, ze nie zrovna najstastnejsi. Vakuum pomaha zabranit oxidacii latok v plodinach atmosferickym kyslikom, ktoreho je vo vzduchu cca 21%. Zvysok vzduchu je dusik (78%), argon (0,95%) a ostatne plyny 0,05%.
Nakolko dusik aj argon su prakticky nereaktivne za beznych podmienok, nemozu nijako poskodit alebo zmenit ovocie ci zeleninu.
Kyslik ano. Navyse, mnoho bakterii a najma pliesni , ktore znehodnocuju uskladnene plodiny, potrebuje ku svojmu zivotu kyslik. Ale napriklad hnilobne bakterie a kvasinky, kyslik nepotrebuju a dokazu rast a zit aj bez neho - t.j. aj vo vakuu (anaerobne mikroorganizmy). Napriklad, ak kvasis vino, alebo kapustu, kyslik vyslovene skodi, pretoze jeho pristomnost dovoluje rast aj inym mikrobom, ako zelanym kvasinkam. Vakuovanie suchych potravin, napr. kavy predlzuje trvanlivost okrem odstranenia kyslika aj znizenim vlhkosti, ktoru mikroorganizmy potrebuju aby prezili.
Tu je strucne zhrnutie:
1. Vo vakuu klesa teplota varu latok, nielen aromatickych. Okrem ineho aj vody. Takze v konecnom dosledku tu zeleninu a ovocie susis. Ovsem iba v pripade, ak vakuum udrziavas celu dobu dosavanim pumpou. A to je prave aj dovod orosenia pohara - tzv. rosny bod, ktory zavisi na vlhkosti vzduchu, tlaku a teplote. Existuje susenie za mrazu a vakua - freeze drying.
2. Ked uz vakuovat, tak pomaly a postupne, aby s plodin dokazal uniknut vzduch nachadzajuci sa v duzine. Inak duzina popraska a plod sa znici. Skus miesto flias pouzit sacky - napr. v ikei maju lacne vrecka na vakuovanie pradla, drzia dobre a su lacne. Existuju aj originalne na vakuovanie potravin. Vyhodou je, ze okolo plodov neostane priestor a zaberie to aj menej miesta. teda vysat a nechat tak. Ak vsetko tesni, potrebny stupen vakua sa udrzi teoreticky navzdy.
3. Nakolko sa na zaklade tejto uvahy ukazuje, ze problem nieje tlak ci podtlak, ale kyslik, ako jednoduchsia alternativa sa ukazuje naozaj vyplnenie priestoru okolo plodin inertnym plynom, napr. dusikom. A ako vidis, kedze vo vzduchu ho je 78 %, jedovaty ani zdraviu skodlivy nebude.
5. Odstranit kyslik s uzatvorenej nadoby ide velmi lacno aj efektivne tymto:
http://www.absorberykysliku.cz/cz/co-je ... y-absorber" onclick="window.open(this.href);return false; Netoxicke, lacne, ucinne.
A k tomu tvojmu poslednemu prispevku:
cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".
Prosim ta, nerob si tu hambu medzerami v ucive fyziky zakladnej skoly a este si aj skriepny. S tym vyzarovanim zapornej teploty si robis srandu ze ??? Lebo pan Kelvin a Joule sa s tvojho prispevku tocia v hrobe ako ventilator!
Pre pripad, ze to myslis vazne, skus si pozriet toto:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Teplo" onclick="window.open(this.href);return false;
A este predtym ten tvoj posledny pripevok radsej vymaz ak sa to este da.
Ak sa niečo môže pokaziť, tak sa to aj pokazí...