Tak mi laskavě mě, nevdělanému kopytu vysvětli rozdíl v chování jednotlivých olejů při fritování.
Oba druhy udělají napečenou krustu, která se jen těžko odstraňuje. Já mám nerezový friťák, takže louh to řeší celkem snadno.
Cim rozpustit zaschly bioolej?
Friťák tedy nemám, takže jenom obecně k těm rostlinným olejům.
Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.
Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.
A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.
Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.
Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.
Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.
A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.
Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.
Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
-
- Příspěvky: 1035
- Registrován: 6. 3. 2021, 12:50
Ta "koagulace" je ve skutečnosti polymerace a je pro řepkáč zcela typická. oproti slunečniciMilan199 píše: ↑8. 1. 2024, 7:27 Friťák tedy nemám, takže jenom obecně k těm rostlinným olejům.
Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.
Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.
A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.
Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.
Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
diametrálně rychlejší a "spolehlivější" Proto se taky dřív používal hlavně na ty závity - aplikace na smažení je spíš záležitost frikulínský současný doby - kdy z feature se udělá výhoda
No a ty slunečnice - tam (už asi dlouho) existuje kouzelné slovíčko "HOSO" - mj, kdysi, když se kalilo do rostlinných olejů, tak se taky nepoužívalo cokoli, co kdokoli, co měl otvor dodal - co kde vyrostlo a jaký jezeďák sklidil a pak někdo zfalšoval (vylisoval).
Prostě ty rostlinné oleje se každý chovají úplně jinak a každý má své výhody a nevýhody, navíc zfalšovat patok, když uživatel o tom nic neví, není zas tak obtížné.
Olivák taky používáme, některý věci bez něj ani rozumně neuděláš.
A překvapivě (přesně jak píšeš) rozhodně nejsou stejný (z různých flašek - tj. dodavetelů).