Stránka 3 z 3
Re: Cim rozpustit zaschly bioolej?
Napsal: 8. 1. 2024, 6:04
od Britt
Tak mi laskavě mě, nevdělanému kopytu vysvětli rozdíl v chování jednotlivých olejů při fritování.
Oba druhy udělají napečenou krustu, která se jen těžko odstraňuje. Já mám nerezový friťák, takže louh to řeší celkem snadno.
Re: Cim rozpustit zaschly bioolej?
Napsal: 8. 1. 2024, 7:27
od Milan199
Friťák tedy nemám, takže jenom obecně k těm rostlinným olejům.
Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.
Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.
A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.
Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.
Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
Re: Cim rozpustit zaschly bioolej?
Napsal: 8. 1. 2024, 8:02
od Sancho Panza
Milan199 píše: ↑8. 1. 2024, 7:27
Friťák tedy nemám, takže jenom obecně k těm rostlinným olejům.
Řepky pokud vím se pěstuje několik odrůd. Dá se tedy čekat, že i vylisovaný olej z ní bude mít před rafinací rozdílné vlastnosti. To samé se týká i ostatních rostlinných olejů // slunečnicový, pomerančový, palmový, olivový ... //.
Další věc je co se s tím olejem děje po vylisování / extrakci. I u toho oleje v odkazu píší o vymražování.
A třetí pohled je, nakolik na té vinětě blafují a olej je nastaven něčím levnějším.
Na použití v dílně jsou obecně rostlinné oleje vhodné, řezné vlastnosti jsou velmi dobré, ale bohužel je tu ta nectnost koagulace a vzniku hnusné, lepkavé a obtížně odstranitelné vrstvičky. Nejméně náchylný je k tomuto olivový olej a to ještě ne každý. Právě při obrábění hliníku používám olivový olej ve směsi s benzínem a IPA. Kvalitní je Franz Josef, ale dost zdražil.
Pokud se týká čištění tak pára je jistota z čistého kovu. Barva už je problém, musí se opatrně a stejně to někdy odskáče.
Ta "koagulace" je ve skutečnosti polymerace a je pro řepkáč zcela typická. oproti slunečnici
diametrálně rychlejší a "spolehlivější"
Proto se taky dřív používal hlavně na ty závity
- aplikace na smažení je spíš záležitost frikulínský současný doby - kdy z feature se udělá výhoda
No a ty slunečnice - tam (už asi dlouho) existuje kouzelné slovíčko "HOSO" - mj, kdysi, když se kalilo do rostlinných olejů, tak se taky nepoužívalo cokoli, co kdokoli, co měl otvor dodal - co kde vyrostlo a jaký jezeďák sklidil a pak někdo zfalšoval (vylisoval).
Prostě ty rostlinné oleje se každý chovají úplně jinak a každý má své výhody a nevýhody, navíc zfalšovat patok, když uživatel o tom nic neví, není zas tak obtížné.
Olivák taky používáme, některý věci bez něj ani rozumně neuděláš.
A překvapivě (přesně jak píšeš) rozhodně nejsou stejný (z různých flašek - tj. dodavetelů).